5 fantastičnih prednosti artičok, vključno s črevesju zdravimi vlakni

Čeprav so izjemno zdravilne artičok v Sloveniji ne uporabljamo zelo pogosto in jih na naših krožnikih morda malce premalokrat srečamo. Artičoke, cvetni popki, ki še niso odcveteli, so ne samo okusna zelenjava so tudi polne pomembnih hranil. Poleg izjemnega okusa in enostavne priprave ponujajo številne koristi za zdravje, saj so bogate s pomembnimi hranili. Strokovnjaki za prehrano poudarjajo edinstvene prednosti artičok.

1. Polne so vlaknin

Srednje velika artičoka vsebuje približno 7 gramov vlaknin, skoraj 30 odstotkov dnevno priporočene količine za zdrave odrasle osebe. Inulin, vrsta vlaknin v artičokah, je zlahka fermentiran s črevesnimi bakterijami, kar lahko koristi zdravju črevesja in zmanjšuje tveganje za bolezni, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca.

2. Bogate so s kalijem

Ena srednja artičoka zagotavlja 18 odstotkov priporočene dnevne količine kalija za zdrave odrasle osebe. Kalij igra ključno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka in delovanju živcev, mišic ter srca.

3. Dober vir folatov

Srednja artičoka vsebuje 15 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa folata, ki je ključen za tvorbo tkiv, DNK in rdečih krvnih celic. Nosečnicam še posebej pomaga preprečevati okvare nevralne cevi pri rastočem plodu.

4. Veliko magnezija

Srednja artičoka vsebuje 24 odstotkov priporočene dnevne količine magnezija za zdrave odrasle osebe. Magnezij je ključen za delovanje živcev, mišic, srca, proizvodnjo energije ter tvorbo beljakovin, DNK in kosti.

5. Antioksidanti, vključno z vitaminom C

Artičoke vsebujejo antioksidante, ki zmanjšujejo količino reaktivnih kisikovih vrst v telesu, kar lahko zmanjša tveganje za številne bolezni. Vitamin C v artičokah pomaga krepiti imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena za zdravje kože in celjenje ran.

Kako pripraviti in uživati v artičokah?

Pri kuhanju artičoke pridobijo oreščkov in zemeljski okus. Najbolj priljubljeni načini uživanja artičok so neposredno iz pločevinke ali kozarca, kuhane na pari, kuhane, pečene ali pražene do hrustljave popolnosti. Artičoke v pločevinkah ali kozarcih so pogosto predhodno marinirane, kar jim doda pikanten okus s hrustljavo teksturo. Kuhane artičoke postanejo bolj mehke in svilnate z masleno teksturo in blago sladkobo.

Kdo ne bi smeli jesti artičok?

Poleg tistih, ki so alergični na artičoke, bi se morali izogibati ljudje s sindromom razdražljivega črevesja, ki sledijo dieti z nizko vsebnostjo FODMAP, saj artičoke vsebujejo inulin.

Artičoke niso le okusne, ampak tudi izjemno zdrave. Njihove prednosti segajo od bogatih vlaknin do kalija, folatov, magnezija in antioksidantov. Z dodajanjem artičok k prehrani lahko okusno prispevate k svojemu zdravju. Pri izbiri vrste artičok v pločevinkah ali kozarcih razmislite o svojih zdravstvenih ciljih, saj lahko vsebnost natrija ali olja vpliva na hranilno vrednost. Ne glede na to, ali jih uživate neposredno ali v različnih jedeh, artičoke so odlična izbira za ohranjanje zdravega načina življenja.

* FODMAP

FODMAP je kratica za Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols, kar so skupine ogljikovih hidratov, ki lahko povzročajo prebavne težave pri nekaterih ljudeh. Gre za vrsto prehranskih spojin, ki so slabo absorbirane v tankem črevesu in lahko povzročijo težave, če pridejo neprebavljene v debelo črevo, kjer jih bakterije razgrajujejo, kar lahko povzroči tvorbo plinov in drisko.

Glavne skupine FODMAP spojin vključujejo:

  1. Oligosaharide, kot so frukto-oligosaharidi (najdemo jih v čebuli, česnu, pšenici) in galakto-oligosaharidi (najdemo jih v stročnicah).
  2. Disaharidi, kot je laktoza (mlečni sladkor), ki se nahaja v mlečnih izdelkih.
  3. Monosaharidi, kot je fruktoza (najdemo jo v sadju, medu) in sorbitol (najdemo ga v nekaterih sadjih in umetnih sladilih).
  4. Polioli, kot so sorbitol, manitol, ksilitol (najdemo jih v nekaterem sadju, zelenjavi in umetnih sladilih).

Pri ljudeh, ki so občutljivi na FODMAP spojine, lahko uživanje teh živil sproži simptome, kot so napenjanje, bolečine v trebuhu, driska in druge prebavne nevšečnosti. Zato se lahko dietna omejitev FODMAP živil uporablja kot del prehranske strategije za lajšanje teh simptomov pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja (SRC) in drugimi prebavnimi težavami.

Pomembno je omeniti, da se omejevanje FODMAP živil ne priporoča brez posveta s strokovnjakom za prehrano, saj lahko povzroči pomanjkanje določenih hranil in zahteva skrbno načrtovanje prehrane. Ljudje, ki razmišljajo o tej vrsti prehranske prilagoditve, naj se posvetujejo z zdravnikom ali dietetikom, da prejmejo ustrezna navodila in nasvete.

vir Foto: Pexels Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja