7 vrst zelenjave, gojite jo lahko na okenski polici

Kaj pravite na to, da bi si lahko privoščili neprecenljiv užitek kar v udobju svojega doma? Da, prav ste prebrali. Govorimo o sveže pridelani zelenjavi, vzgojeni kar v vaših notranjih prostorih. To ni le prijetna dejavnost, temveč tudi izjemno koristna za vaše zdravje in denarnico.

Predstavljajte si, da lahko na svojem balkonu, okenski polici ali celo v majhnem kotičku vašega stanovanja gojite različne vrste zelenjave – od sočnih paradižnikov do pikantnih paprik. Morda bi se vam zdelo, da je tovrstno gojenje zahtevno, vendar temu ni nujno tako. V resnici lahko nekatera zelenjava v notranjih prostorih celo bolje uspeva kot na prostem, zaradi odsotnosti škodljivcev in izpostavljenosti ekstremnim vremenskim razmeram.

Pri izbiri zelenjave za gojenje v zaprtih prostorih je pomembno upoštevati nekaj dejavnikov. Na primer, velikost rastline je ključnega pomena, saj nekatere rastline potrebujejo več prostora za razrast. Prav tako je treba zagotoviti ustrezne pogoje za rast, vključno z velikostjo lonca, primerno zemljo, rednim zalivanjem, svetlobo in temperaturo.

7 najboljših zelenjav za gojenje v zaprtih prostorih

Med vrstami zelenjave, ki so idealne za gojenje v notranjih prostorih, so češnjevi paradižniki. Čeprav jih botanično uvrščamo med sadje, so zaradi njihove uporabe v kuhinji priljubljeni med zelenjavo. Gojenje češnjevih paradižnikov zahteva ustrezno osvetlitev, vendar so zato idealni za balkone in okenske police.

Ste že slišali za mikrozelenje? To so majhne rastline, ki jih lahko gojite v lončkih in jih uporabljate kot okusen dodatek k jedem. Mikrozelenje vključuje različne vrste, kot so vodna kreša, bazilika, ohrovt in še več. S hitrim časom rasti so odlična izbira za vse, ki si želijo svežih arom in okusov kar iz lastnega doma.

Pekoče paprike so lahko odličen dodatek vašim notranjim vrtičkom. Majhne sorte čilijev se dobro obnesejo v lončkih in dodajo barvo ter okus vašim jedem. Pri gojenju bodite pozorni na njihove posebne zahteve glede svetlobe in temperature.

Ste kdaj pomislili, da bi lahko doma gojili avokado? To sadje, ki ga pogosto uporabljamo kot zelenjavo, je mogoče vzgojiti tudi v notranjih prostorih. Čeprav zahteva nekaj potrpežljivosti, boste lahko uživali v domačem avokadu, ki ga lahko uporabite za pripravo priljubljenih jedi, kot je guacamole.

Med drugimi rastlinami, ki se odlično počutijo v notranjih prostorih, so še pak choi, redkvice in majhna zelena solata. Vsaka od teh rastlin ima svoje prednosti in zahteve glede gojenja, vendar so vse skupaj odlična izbira za popestritev vašega notranjega vrta.

Zdaj, ko ste seznanjeni s tem, kako enostavno je lahko gojenje zelenjave v zaprtih prostorih, si lahko privoščite okusne in sveže pridelke kar iz lastnega doma. S pravilno nego, dobro izbranimi rastlinami in nekaj potrpežljivosti lahko postanete pravi mojster notranjega vrtnarjenja. Tako boste poskrbeli za svoje zdravje, razveselili svoje brbončice in obenem tudi prihranili nekaj denarja.

vir Foto: Pixabay Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja