Ali je pretirani optimizem ovira za uspeh?

Nedavne študije so nekoliko zasenčile moč pozitivnega mišljenja in izogibanja negativnim čustvom, kar je presenetilo številne v poslovnem in svetovalnem svetu, kjer optimizem in pozitivni samogovor pogosto veljata za ključ do uspeha. Navsezadnje so gesla kot “Lahko to storite!” in “To lahko opravim pravočasno!” stalnica v motivacijskih govorih. Mnogi verjamejo, da jih je optimizem ohranil skozi temna obdobja njihove kariere.

Toda kaj se skriva za zanikanjem optimizma? Kratkoročno gledano, poslovni svet podpira postavljanje ambicioznih ciljev in njihovo uresničevanje. Mnogi strokovnjaki učijo, da je treba obvladovati nelagodje pri javnem nastopanju in vaditi različne tehnike za premagovanje živčnosti, kot je razvijanje pozitivne mantre. Podjetniške zgodbe so polne junakov, ki so vztrajali kljub nasprotnim dokazom. Kje bi bil Steve Jobs brez globokega optimizma in odločnosti?

Pridih pesimizma

Prva študija je pokazala, da kanček pesimizma lahko pomeni višji inteligenčni kvocient in večji realizem pri finančnih odločitvah in možnostih za uspeh novih podjetij. Dr. Chris Dawson, vodilni avtor študije, pravi: “Nizke kognitivne sposobnosti vodijo v bolj samo-laskajoče pristranskosti, ljudje se v bistvu slepijo.” Poleg tega Dawson poudarja, da optimisti pogosto ustanavljajo podjetja z majhnimi možnostmi za uspeh, saj verjamejo v svoje sposobnosti kljub nasprotnim dokazom.

Odziv na negativna čustva… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja