Ali lahko belilna zobna pasta škoduje zobem?

Belilna zobna pasta je priljubljena izbira za tiste, ki želijo odstraniti madeže z zob in izboljšati njihov videz. Vendar pa se pogosto poraja vprašanje, ali je varno uporabljati belilno zobno pasto in kakšni so možni stranski učinki.

Kako deluje belilna zobna pasta?

Belilna zobna pasta je zasnovana za odstranjevanje površinskih madežev z zob, ki jih povzročajo hrana, pijača in kajenje. Deluje s kombinacijo fizikalnih in kemičnih mehanizmov:

 • Blagi abrazivi: Sestavine, kot so silicijev dioksid, kalcijev karbonat ali soda bikarbona, pomagajo odstraniti površinske madeže brez poškodb sklenine. Polirajo zobe in jih naredijo bolj bele.
 • Belila: Nekatere zobne paste vsebujejo vodikov peroksid ali karbamid peroksid, ki kemično odstranijo madeže tako, da prodrejo v sklenino in razgradijo spojine, ki povzročajo razbarvanje.
 • Encimi: Papain in bromelain pomagata razgraditi beljakovinsko plast na zobeh, kar olajša odstranjevanje madežev.

Kakšni so stranski učinki uporabe belilne zobne paste?

Kljub učinkovitosti belilnih zobnih past pri odstranjevanju madežev obstajajo tudi nekateri neželeni učinki, ki jih je treba upoštevati:

 1. Preobčutljivost zob: Abrazivi in kemikalije v belilnih zobnih pastah lahko povzročijo povečano občutljivost zob, še posebej pri toplih ali hladnih jedeh in pijačah.
 2. Draženje dlesni: Nekateri ljudje lahko občutijo draženje dlesni ali ustne votline ob stiku z geli na osnovi peroksida, kar je običajno posledica nepravilne uporabe.
 3. Erozija sklenine: Belilne zobne paste lahko vplivajo na vsebnost mineralov v zobeh in povečajo hrapavost površine ter zmanjšajo mikrotrdoto sklenine. To lahko poveča tveganje za zobno gnilobo in občutljivost.

RDA vrednost belilne zobne paste

Relativna dentinska abrazija (RDA) meri abrazivnost zobne paste. Lestvica sega od 0 do več kot 200:

 • 0 do 70: Nizka abrazivnost, varna za dolgotrajno uporabo.
 • 70 do 100: Srednja abrazivnost, primerna za večino ljudi.
 • 100 do 150: Visoka abrazivnost, učinkovita za odstranjevanje madežev, vendar previdno.
 • 150 do 200+: Zelo visoka abrazivnost, uporabljajte zmerno in pod strokovnim nadzorom.

Kako narediti belilno zobno pasto manj škodljivo?

Da bi zmanjšali škodljive učinke belilne zobne paste, sledite tem priporočilom:

 • Zmerna uporaba: Belilno zobno pasto uporabljajte le, kadar je to potrebno, in ne kot vsakodnevno rutino, še posebej, če ima visoko RDA vrednost. Uporabljajte jo enkrat ali dvakrat na dan in omejite neprekinjeno uporabo na nekaj tednov.
 • Izmenična uporaba: Izmenično uporabljajte belilno zobno pasto in običajno zobno pasto s fluoridom, da zmanjšate abrazivno obrabo.
 • Mehke ščetine: Uporabljajte zobno ščetko z mehkimi ščetinami in se med ščetkanjem izogibajte pretirani sili.

Kdo naj se izogiba uporabi belilne zobne paste?

Nekateri ljudje bi se morali izogibati uporabi belilne zobne paste:

 • Preobčutljivost zob: Tisti, ki že trpijo zaradi preobčutljivosti zob, lahko občutijo večje nelagodje.
 • Draženje dlesni: Belilna zobna pasta lahko poslabša draženje dlesni in se ji morajo izogibati tisti z gingivitisom ali parodontalno boleznijo.
 • Otroci: Majhni otroci naj se izogibajo belilnim zobnim pastam zaradi nevarnosti poškodb sklenine in zaužitja abrazivnih delcev ali kemikalij.
 • Ogrožena sklenina: Posamezniki z že ogroženo sklenino naj se izogibajo abrazivnim belilnim zobnim pastam, da preprečijo nadaljnjo erozijo.

Uporaba belilne zobne paste je lahko učinkovita pri odstranjevanju površinskih madežev in izboljšanju videza zob. Vendar pa je treba biti previden pri izbiri in uporabi teh izdelkov, da preprečite morebitno škodo. Z zmerno uporabo in pravilno tehniko ščetkanja lahko zmanjšate tveganje za preobčutljivost zob, draženje dlesni in erozijo sklenine.

[Vir: Health shots]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja