Bananini olupki: Okusna alternativa moki, ki zmanjšuje količino zavržene hrane

Vsakič, ko olupimo banano in zavržemo njen olupek, odvržemo okusen in hranljiv prigrizek. Nedavna študija, objavljena v ACS Food Science & Technology, je pokazala, da lahko bananine olupke, če jih blanširamo, posušimo in zmeljemo v moko. Pecivo, ki ga potem spečemo pa je enako okusno, če ne celo boljše, od tistih na osnovi pšenične moke.

Raziskava je pokazala, da so potrošniki pri testiranju okusov peciva, obogatenega z bananinimi olupki, enako zadovoljni kot pri klasičnih piškotih. Poleg tega so piškoti vsebovali več vlaknin, magnezija, kalija in antioksidantov. Našteto pa prispeva k boljši prehranski vrednosti in potencialnemu boju proti raku.

Optimalna količina bananine moke

Pri testiranju so ugotovili, da preveč moke iz bananinega olupka povzroči, da so piškoti zaradi dodatnih vlaknin nekoliko rjavi in trdi. Da so piškoti privlačni in dobre teksture je dobro, če uporabimo moko, ki vsebuje 7,5 odstotka bananinega olupka. Poleg tega so piškoti pri sobni temperaturi svežino ohranili kar tri mesece.

Študija je sicer preučevala le dodajanje bananinih olupkov pečenim piškotom, rezultati kažejo, da bi bilo vredno razmisliti tudi o uporabi moke iz bananinih olupkov v kruhu, tortah in testeninah. Prejšnje študije so pokazale, da rumena lupina banane pečenim izdelkom daje naravno barvo in povečuje hranilno vrednost. Zamenjava do 10 odstotkov pšenične moke z moko iz bananinega olupka lahko obogati pečen kruh z višjo vsebnostjo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

Svetovno znana kuharica Nigella Lawson bananine olupke uporablja v kariju. Veganski blogerji pa popularizirajo idejo “slanine” iz bananinih olupkov. Uživanje bananinih olupkov ni le zdrava možnost, temveč lahko pomaga tudi zmanjšati zavrženo hrano, saj približno 40 odstotkov teže banane predstavlja olupek, ki ga večinoma zavržemo.

Antioksidativne in protimikrobne lastnosti

Bananine olupke je treba pravilno pripraviti, da so užitni in okusni. Nekaterim izdelkom lahko celo podaljšajo rok uporabnosti zaradi svojih antioksidativnih in protimikrobnih lastnosti. Podobno velja tudi za druge sadne olupke, kot je denimo olupek manga, ki prav tako povečuje antioksidativne lastnosti in izboljšuje okus tort.

Naslednjič, ko boste olupili banano, razmislite o uporabi njenega olupka. Vaš trebuh vam bo hvaležen, vi pa boste prispevali k zmanjšanju zavržene hrane.

[Vir: Science Alert]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja