Bolezni, motnje in navade, ki lahko privedejo do zgodnjega pojava sivih las?

S staranjem se marsikaj na in v telesu spremeni, barva las pa je običajno ena prvih očem vidnih sprememb. Po letih gostih črnih, blond ali rdečih las se začnejo pojavljati sivi lasje, ki jih je z leti vse več, dokler končno srebrno bela barva popolnoma ne prekrije glave.

Zakaj lasje postanejo sivi?

To je povsem normalen pojav – lasni mešički so pravzaprav majhne vrečice, ki prekrivajo kožne celice in vsebujejo pigment melanin, ki lasem daje barvo, ta pa se v telesu z leti zmanjšuje.

Kaj, če lasje začnejo prezgodaj siveti? Je to lahko znak težav?

Sivi lasje se običajno pojavijo v srednjih letih ali pozneje, v nekaterih primerih pa že v dvajsetih ali zelo redko v najstniških letih.

Lasu je mogoče povrniti pigmentacijo, a je to odvisno od vzroka zgodnejšega pojava sivih las.

Vzroki zgodnjih sivih las

Genetika

Če ste zgodaj opazili sive lase, se najprej pogovorite s starejšimi družinskimi člani. Kdaj so vaši starši, stari starši začeli siveti?

Če se jim je to zgodilo v mladosti, ne morete storiti veliko – ali se začeti bati ali sprejeti to spremembo, ki je povsem normalen in naraven del življenja.

Stres

Vsakdo se občasno bori s stresom in nekatere njegove posledice so:

  • težave s spanjem
  • anksioznost
  • spremembe v apetitu
  • visok krvni pritisk

Znano je, da lahko stres vpliva tudi na dlako, študija, objavljena v medicinski reviji Nature leta 2013 pa je pokazala, da obstaja povezava med stresom in zmanjšanjem števila matičnih celic v lasnih mešičkih pri miših.
Zato gre med razlogi za zgodnejši pojav sivih las iskati tudi povečan stres.

Avtoimunske bolezni

Številne avtoimunske bolezni lahko povzročijo zgodnje sive lase.

Te bolezni se pojavijo, ko imunski sistem telesa napade lastne celice, nekatera stanja, ki vodijo do pomanjkanja pigmenta, pa sta alopecija in vitiligo.

Motnje ščitnice

Za prezgodnje sive lase so lahko odgovorne tudi hormonske spremembe, ki jih povzročajo težave s ščitnico, kot sta hipertiroidizem in hipotiroidizem.

Ščitnica pomaga nadzorovati številne telesne funkcije, kot je metabolizem, njeno zdravje pa lahko vpliva na marsikaj, tudi na barvo las.

Ne glede na to, ali je ta žleza preveč ali premalo delujoča, lahko motnje ščitnice povzročijo, da telo proizvaja manj melanina in povzroči izgubo barve las.

Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 igra pomembno vlogo v telesu, zagotavlja energijo ter prispeva k zdravi rasti in barvi las. Pomanjkanje vitamina B12 je povezano s stanjem, imenovanim perniciozna anemija, ki se pojavi, ko telo ne more absorbirati dovolj tega vitamina.

Ker je potreben za zdrave eritrocite, krvne celice, ki prenašajo kisik do vseh celic v telesu, vključno z lasnimi celicami.

Tako pomanjkanje vitamina B12 oslabi lasne celice in vpliva na proizvodnjo melanina.

Kajenje

Študija jordanskih znanstvenikov, objavljena leta 2013 v medicinski reviji Indian Dermatology Online Journal, v kateri je sodelovalo 107 ljudi, je pokazala, da obstaja povezava med pojavom zgodnjih sivih las in kajenjem cigaret.

Kajenje namreč oži krvne žile, kar lahko zmanjša dotok krvi v lasne mešičke in povzroči izpadanje las, toksini iz cigaret pa lahko poškodujejo lasne mešičke in povzročijo sive lase.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja