Calzone pizza, dišeča dobrota iz domače kuhinje

Calzone je preložena pizza in vse, kar gre na pico, lahko gre tudi v calzone. Nadev položimo na polovico v krog razvaljanega testa za pico. Testo nato prepognete, premažete z oljčnim oljem in spečete v pečici. Za pripravo jedi boste potrebovali dve uri, predvsem zaradi vzhajanja testa. Iz navedenih količin sestavin boste dobili osem porcij.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Testo

  • 27 g svežega kvasa
  • 1⅓ čajne žličke sladkorja
  • 330 ml mlačne vode
  • 430 g 00 ali navadne moke
  • 1⅓ čajne žličke soli
  • 4 žlice oljčnega olja

Nadev

  • 150 g pasiranega paradižnika
  • 200 g mocarele
  • 100 g  sira po vaši izbiri
  • 150 g šunke
  • 2 žlici olja
  • posušen origano

Postopek priprave

Kvas in sladkor zmešajte s polovico tople vode in pustite deset minut.

Moka tip 500 je idealna, ker je zelo fino mleta, nič hudega pa ne bo, če boste uporabili navadno gladko moko. V moko, ki ste jo dali v večjo posodo, dodajte kvas, sol, preostanek tople vode in olivno olje. Zamesite gladko testo, po potrebi dodajte malo moke, vendar ne preveč.

Ko zamesite testo, ga razdelite na več delov – odvisno je od velikosti pekača v katerem boste testo pekli in kako gosto želite imeti. 

Pustite približno 45 minut na toplem in brez prepiha vzhajati, pokrite s čisto kuhinjsko krpo.

Pečico segrejte na 250 stopinj. Nizke temperature niso primerne za peko pizze, ker je tanka in je pravzaprav potrebuje le malo.

Pekač obložite s peki papirjem ali poškropite z oljem. Testo razdelite na kose enake velikosti. Vsak del razvaljajte v približno pol centimetra debel krog.

Nadev dajte le na polovico vsakega kroga. Pazite, da pustite prazne in čiste robove, da boste lahko pizzo zaprli.

Prazno stran vsakega kroga prepognite čez nadev in robove stisnite s prsti. Da bi se testo bolje sprijelo, si prste zmočite z malo vode.

Calzone položite na pekač, med posameznimi hlebci pa pustite prostor. Na vrhu vsake porcije izrežite majhno odprtino. Po vrhu premažite z oljem in pecite 15 minut oziroma dokler testo ni zlato rjave barve.

Dober tek!

vir Foto: Pexels Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja