Cezarjeva solata: Lahko in preprosto
Cezarjeva solata je osvežujoča in hrustljava jed polnega okusa, ki je postala nepogrešljiv del mnogih jedilnikov po vsem svetu. Značilna je po kombinaciji sočnih listov zelene solate, nežno začinjenega piščanca, hrustljavih krušnih kock in kremastega preliva. Ta preprosta, a hkrati izjemno okusna solata, je idealna tako za kosilo kot za večerjo. Navedene količine sestavin bodo zadostovale za dve porciji.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 2 jajci,
- 2 rezini starega kruha,
- 200 g piščančjega fileja,
- 100 g svežih listov rimske solate,
- 30 g parmezana (naribanega),
- 2 žlici oljčnega olja,
- 1 strok česna,
- sol,
- črni poper
- 2 žlici majoneze,
- 1 žlica gorčice,
- 1 žlica limoninega soka,
- 1 žlička Worcestershire omake,
- kapre (po želji).
Navodila za pripravo:
Piščančje prsi operite pod tekočo vodo in jih osušite s papirnato brisačo.
Prsi rahlo posolite s soljo in poprom po okusu.
V ponvi segrejte eno žlico ekstra deviškega oljčnega olja na srednjem ognju.
Ko je olje dovolj vroče, dodajte piščančje prsi in jih pecite približno 6-8 minut na vsaki strani, dokler niso zlato rjave barve in popolnoma kuhane. Da preverite, ali so kuhane, prerežite eno prsi na sredini – sok, ki izteče, naj bo prozoren.
Ko so piščančje prsi pečene, jih odstranite iz ponve, narežite na tanke trakove in postavite na stran.
2. Priprava krušnih kock:
Beli kruh narežite na majhne kocke.
V ponvi segrejte preostalo žlico ekstra deviškega oljčnega olja na srednjem ognju.
Dodajte krušne kocke in jih pražite, občasno mešajte, dokler niso hrustljave in zlato rjave.
Dodajte na drobno nasekljan strok česna in pražite še 1-2 minuti, da se česen zmehča.
Odstranite krušne kocke iz ponve in jih postavite na krožnik, ki ste ga obložili s papirnato brisačo, da se odvečna maščoba odcedi.
3. Priprava preliva:
V majhni skledi zmešajte jajce, sok polovice limone in 25 gramov naribanega parmezana.
Mešajte, dokler se sestavine ne združijo v gladki omaki. Po potrebi dodajte več limoninega soka za želeno kislost.
4. Sestavljanje Cesarjeve solate:
Listnato solato temeljito operite, jo osušite s papirnato brisačo in narežite na manjše kose.
V veliki skledi združite solato, narezane piščančje trakove in hrustljave krušne kocke.
Prelijte s pripravljenim prelivom in nežno premešajte, da se sestavine prepojijo s prelivom.
Po vrhu potresite preostalih 25 gramov naribanega parmezana.
Cezarjevo solato razdelite na dva krožnika.
Po želji lahko dodate sveže mlet črni poper po okusu.
Solato postrezite takoj. Dober tek!
Avtor: Portal24; Foto: Freepik