Coq au vin – klasika tradicionalne francoske kuhinje
Coq au vin je klasika tradicionalne francoske kuhinje. Jed je enostavna za pripravo in popoln par s kremastim pirejem ali hrustljavim kruhom. Piščanca v omaki dušite na majhnem ognju, da se zmehča in se okusi povežejo. Priprava sestavin za jed vam bo vzela 20 minut. Jed se kuha uro in pol, iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.
Kaj potrebujete:
- 1 čajna žlička oljčnega olja
- 25 g masla
- 4 piščančja bedra
- 1 čebula, sesekljana
- 2 stroka česna
- 200 g gob
- 230 ml rdečega vina
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 1 čajna žlička posušenega timijana
- 500 ml piščančje jušne osnove
- Sesekljan peteršilj (po želji, za posip)
Postopek priprave
V večji kozici segrejte oljčno olje in polovico (25 g) masla.
Piščanca začinite in ga na vsaki strani pecite približno pet minut, do zlato rjave barve. Piščanca odstavite.
V ponvi raztopite preostalo maslo, dodajte čebulo in jo pražite približno pet minut, da se zmehča. Dodajte česen in ga pražite približno minuto, nato dodajte gobe in pražite dve minuti. Prilijte rdeče vino.
Vmešajte paradižnikov koncentrat, pustite, da zavre, nato zmanjšajte ogenj na pet minut. Dodajte timijan in zalijte s piščančjo osnovo.
Dodajte piščanca, pokrijte in dušite na majhnem ognju eno uro, dokler se piščanec čisto ne zmehča.
Odstranite piščanca iz lonca. Omako pustite vreti nadaljnjih deset minut, dokler ne postane podobna sirupu in se okusi res do popolnosti prepojijo. Piščanca vrnite v omako in postrezite s prilogo po izbiri, po želji pa lahko jed potresete s sesekljanim peteršiljem.
Dober tek!
Foto: Wikimedia