Debelost lahko poveča tveganje za hiperacidnost

Vse več primerov debelosti postaja pereč problem javnega zdravja po vsem svetu. Debelost je večja epidemija, kot se ljudje zavedajo. Lahko povzroči več zdravstvenih težav, vključno s hiperacidnostjo. Za nepoznavalce je hiperacidnost, znana tudi kot refluks kisline ali prebavne motnje, stanje, za katerega je značilno prekomerno nastajanje želodčne kisline. Pojavi se, ko kislina iz želodca teče nazaj v požiralnik, kar povzroča nelagodje in draženje. Razumevanje mehanizmov, s katerimi debelost prispeva k povečani kislosti, je ključnega pomena za učinkovito obvladovanje in preprečevanje.

1. Spremembe v hormonskih ravneh

Ko je oseba debela, postanejo ravni nekaterih hormonov, ki jih proizvajajo maščobne celice, neuravnotežene. Normalne ravni hormonov se motijo, ko naše telo začne shranjevati več maščobe, kot običajno.

2. Slabe prehranjevalne navade

Ljudje s slabimi prehranjevalnimi navadami, kot so uživanje obrokov z visoko vsebnostjo maščob, velikih porcij in živil, ki so kisla ali začinjena, se lahko dolgoročno borijo z debelostjo. Te prehranske odločitve lahko neposredno povzročijo refluks kisline in hiperacidnost. Debelost nastane tudi zaradi prenajedanja in prehranjevanja tik pred nočjo. To lahko poslabša simptome refluksa kisline.

3. Povečanje trebušnega tlaka

Debela oseba ima dodatno težo okoli trebuha ali predela trebuha. Ta prekomerna teža pritiska na želodec in spodnji ezofagealni sfinkter (LES) – mišično zaklopko, ki običajno preprečuje, da bi želodčna kislina pritekla nazaj v požiralnik. Tlak v trebuhu oslabi in moti sistem, kar vodi do povečane kislosti v želodcu.

4. Upočasnitev procesa gastronomskih dejavnosti

Debelost lahko prispeva tudi k zapoznelemu praznjenju želodca, kar pomeni, da želodec potrebuje dlje kot običajno, da svojo vsebino izprazni v tanko črevo. Debelost vodi do počasnejše prebave in zapoznelega praznjenja želodca. Ta zamuda pri praznjenju želodca lahko vpliva na celotno absorpcijo hranil in presnovo.

5. Vnetje v prebavnem sistemu

Debelost lahko prispeva k vnetju in povečani kislosti v prebavnem sistemu. Prekomerna telesna teža, zlasti v predelu trebuha, lahko povzroči kronična vnetja nizke stopnje po vsem telesu, vključno s prebavili. To vnetje lahko moti normalno delovanje prebavnega sistema in prispeva k povečanemu nastajanju želodčne kisline.

Kako obvladati hiperacidnost?

Obvladovanje hiperacidnosti in preprečevanje prebavnih motenj ni velik problem. Toda sedeči življenjski slog, skupaj s slabimi prehranjevalnimi navadami, lahko težavo poslabša. Določena izbira prehrane in življenjskega sloga vam lahko pomaga:

  • Spremembe prehrane in življenjskega sloga so lahko koristne.
  • Uživanje manjših, pogostejših obrokov lahko prepreči prenajedanje in zmanjša možnost refluksa kisline.
  • Prepoznavanje in izogibanje sprožilni hrani, kot so začinjeni, mastni in kisli izdelki.
  • Prehranjevanje z visoko vsebnostjo vlaknin.
  • Vključite več sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric in stročnic, pomagajte pri prebavi in ​​zmanjšajte zaprtje.
  • Pijte več vode in omejite vnos kofeina.
  • Izogibajte se uživanju hrane pozno zvečer ali prigrizkom ob čudnem času.
  • Ohranjajte zdravo telesno težo z redno vadbo in uravnoteženo prehrano.
  • Vadite tehnike sproščanja, da preprečite stres.
  • Nehajte kaditi.

Zapomnite si!

Zapleten odnos med debelostjo in hiperacidnostjo poudarja potrebo po celoviti obravnavi obeh stanj. Razumevanje, kako debelost prispeva k povečani kislosti, posameznikom pomaga pri sprejemanju ozaveščenih odločitev, sprejemanju preventivnih ukrepov in iskanju ustreznih zdravniških navodil. Z izvajanjem tehnik upravljanja, kot so spremembe v prehrani, redna vadba in prilagoditve življenjskega sloga, lahko posamezniki učinkovito ublažijo vpliv hiperacidnosti in izboljšajo svoje splošno prebavno zdravje.

vir Foto: Pexels Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja