Dilema: Je masaža varna, če imate težave s srcem?

Masaža je za večino ljudi prijeten in učinkovit način sprostitve, vendar pa ni vedno primerna za vsakogar. Če imate težave s srcem ali krvnim obtokom, se lahko masaža izkaže za tvegano za vaše zdravje. Preden se odločite za masažo, se vedno posvetujte s svojim zdravnikom specialistom ali medicinsko sestro, da preverite, ali je za vas varna.

Za tiste, ki se soočate z nenormalnim srčnim ritmom, kot je atrijska fibrilacija (AF), je posebno pomembno, da se posvetujete s svojim specialistom. Tveganje za nastanek krvnih strdkov je pri teh primerih povečano, kar lahko privede do resnih zapletov, kot so možganska kap, pljučna embolija ali težave v okončinah.

Med masažo se premika tekočina po telesu, kar lahko vpliva na srce in krvni obtok, še posebej na krvni tlak. Pred in po masaži vam bo terapevt morda izmeril krvni tlak ter preveril, ali se stanje spreminja. Ko zaključite masažo, je pomembno, da vstanete počasi, da se telesu omogoči prilagoditev, in popijete dovolj vode.

Za tiste, ki trpijo za srčnim popuščanjem, je nežna masaža običajno priporočljiva. Če imate težave z dihanjem med ležanjem, je sedenje med masažo bolj primerno. Masaža rok, stopal, glave in vratu so lahko dobra alternativa.

Če imate vgrajen srčni spodbujevalnik ali implantabilni kardioverter defibrilator (ICD), je masaža običajno varna, vendar se je potrebno izogibati predelu, kjer je naprava nameščena. Če uporabljate zdravila za redčenje krvi, bodite previdni, saj se lahko pojavijo modrice zaradi masaže globokega tkiva.

Za tiste, ki so preživeli srčni infarkt ali okrevajo po operaciji srca, je masaža lahko koristna za sprostitev in obnovo. Vedno se posvetujte s svojim specialistom glede ustreznega časa za masažo, da se zagotovi, da so rane ustrezno zaceljene.

Ne glede na vaše zdravstveno stanje je ključno, da se pred masažo posvetujete s strokovnjakom, ki temeljito oceni vaše zdravje in upošteva vaša zdravila. Prav tako se izogibajte težkim obrokom in alkoholu pred masažo.

Če pa vaš specialist odobri masažo in uživate v njej, se lahko izkaže za koristno. Študije so pokazale, da masaža lahko pomaga znižati krvni tlak in izboljšati kakovost spanca, kar prispeva k vašemu splošnemu počutju.

Vir Foto: Pixabay Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja