Dlakavost okoli bradavic? Kako se znebiti dlačic okoli bradavic?

Vas dlačice okoli bradavičk motijo? To je normalno! Če pa se jih želite znebiti, si oglejte nasvete, ki jih priporočajo strokovnjaki za odstranjevanje dlak na bradavicah.

Čeprav si morda želimo, da naši lasje ostanejo le na glavi, ti običajno rastejo tudi na drugih delih telesa! Vse od naših rok do nog in hrbta, lahko se pojavijo kjer koli. Tudi območjem okoli bradavic ni prizaneseno. Nekatere ženske imajo lahko zelo tanke in komaj opazne dlake, druge imajo lahko bolj grobe ali temnejše. Čeprav obstaja lasersko zdravljenje in elektroliza za odstranjevanje dlak okoli bradavic, nista vedno prijazna do žepa. Torej dobra novica je, da vam povemo, kako kar doma odstraniti dlake iz bradavic.

Zakaj se mi okoli bradavic pojavljajo dlake?

Prisotnost dlačic okoli bradavic je pri nekaterih ženskah relativno pogosta in običajno ni razlog za skrb. Dlake na bradavicah se pri ženskah lahko začnejo pojavljati, ko dosežejo puberteto, kar se običajno pojavi med 8. in 13. letom starosti. Količina in debelina dlak na bradavicah se med ženskami lahko zelo razlikujeta.

Tukaj je nekaj pogostih vzrokov za dlakave bradavice:

1. Hormonska nihanja

Ko ženske stopijo v puberteto ali so noseče ali vstopijo v fazo menopavze, doživijo hormonske spremembe. Hormoni lahko spodbudijo rast dlak na različnih delih telesa, vključno z bradavicami.

2. Genetika

Genetska predispozicija ima pomembno vlogo pri določanju, kje na telesu rastejo dlake. Če imajo vaši družinski člani dlake na bradavicah, obstaja večja verjetnost, da jih imate tudi vi.

3. Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS)

PCOS je hormonska motnja, ki lahko vodi do povečanja androgenov v telesu, kar lahko povzroči čezmerno rast dlak tudi okoli bradavic.

4. Starost

Ko se ženske starajo, se ne soočajo le s hormonskimi spremembami, ampak lahko doživijo tudi spremembe v vzorcih rasti las, vključno z razvojem dlak na bradavicah.

Nasveti za odstranjevanje dlak okoli bradavic

Če želite odstraniti dlake okoli bradavic, je pomembno, da ste previdni in izberete metode, ki so nežne do občutljive kože na tem predelu.

Tukaj je nekaj možnosti:

1. Striženje

Z majhnimi škarjami ali specializiranim prirezovalnikom dlake okoli bradavic skrbno skrajšate na krajšo dolžino. To ni dolgoročna rešitev, vendar lahko pomaga pri urejanju dlak, ne da bi jih popolnoma odstranili.

2. Britje

Britje je možnost, vendar je pomembno, da ste izjemno nežni in uporabljate ostro in čisto britvico. Nanesite vlažilno kremo ali gel za britje, da zmanjšate draženje kože. Ko se brijete, počnite to v smeri rasti dlak, da zmanjšate tveganje vraščenih dlak.

3. Pinceta

S pinceto si pulite dlake eno za drugo. Lahko je učinkovito pri odstranjevanju dlak okoli bradavic, lahko pa je zamudno, neprijetno ali celo boleče.

4. Voskanje

Za odstranjevanje dlak lahko uporabite trakove z voskom, namenjene občutljivim predelom. Bodite previdni in natančno upoštevajte navodila, da se izognete pretiranemu vlečenju ali draženju. Če se po voskanju pojavi huda bolečina, dolgotrajna rdečica, oteklina ali kakršni koli drugi neobičajni simptomi, se posvetujte z dermatologom.

5. Kreme za depilacijo

Nekatere depilacijske kreme so oblikovane za občutljive predele tako, da jih lahko nanesete v majhni količini na dlake okoli bradavic in nato nežno obrišete s krpo ali gobo. Pazite, da je ne dobite na samo bradavico in se osredotočite samo na okoliške dlake.

So dlakave bradavice znak nečesa resnega?

Čeprav so dlake na prsih običajno benigne narave, mora vaše bradavice pregledati zdravnik, če opazite tudi druge simptome. Te spremembe bi lahko kazale na osnovno zdravstveno stanje, ki zahteva nadaljnje preiskave. Tukaj morate biti zaskrbljeni:

1. Nenadne spremembe

Če opazite nenadno in znatno povečanje količine ali debeline dlak na bradavicah, se je morda vredno posvetovati z zdravnikom. Ta sprememba je lahko povezana s hormonskimi nihanji ali osnovnimi zdravstvenimi težavami.

2. Drugi simptomi

Če doživite druge simptome, povezane z dojkami, kot so izcedek iz bradavic , bolečina, spremembe teksture ali barve kože ali razvoj zatrdlin ali tvorb v predelu dojk, je pomembno, da čim prej poiščete zdravniško oceno. Ti simptomi lahko kažejo na osnovne težave z dojkami, ki zahtevajo pozornost.

3. Družinska zgodovina

Če imate v družinski anamnezi raka dojke ali druge bolezni, povezane z dojkami, bo dobro, če boste redno hodili na preglede in se o morebitnih spremembah pogovorili z zdravnikom.

vir

Foto: Freepik

Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja