Industrijska hrana lahko poveča tveganje za raka

Že dolgo je znano, da je industrijsko predelana hrana, kot so sladoled, šunka, prigrizki in kruh, manj zdravi od vsega, kar lahko pripravite v lastni kuhinji. Znanstveniki zdaj menijo, da lahko kemikalije, barvila, sladila in konzervansi v njih povečajo tveganje za raka.

Študija, ki sta jo financirala Cancer Research UK in Svetovni sklad za raziskave raka, nakazuje, da bi lahko obstajala povezava med industrijsko predelano hrano in povečanim tveganjem za različne vrste raka. Ekipa z Imperial Collegea v Londonu, ki je vodila študijo, je ugotovila, da povezave ni mogoče dokazati. Temelji namreč na opazovanjih, da si ljudje zapomnijo, kaj so jedli.

Vendar so povedali, da ljudje v Združenem kraljestvu, kjer je bila raziskava izvedena, jedo preveč predelane hrane. Pozvali so k opozorilnim nalepkam na sprednji strani embalaže. Industrijsko predelana živila vsebujejo sestavine, ki jih ljudje običajno ne dodajajo pri kuhanju doma. Ti dodatki lahko vključujejo kemikalije, barvila, sladila in konzervanse za podaljšanje roka uporabnosti.

Industrijsko predelana živila, ki se najpogosteje uživajo, so kupljeni kruh, že pripravljene jedi, različni kosmiči za zajtrk, mesni izdelki, sladkarije in kupljeni piškoti, peciva in torte.

Ni vsaka predelana hrana slaba

Nacionalna zdravstvena služba Združenega kraljestva (NHS) na primer pravi, da je treba nekatera živila predelati, da so varna. Na primer mleko, ki ga je treba pasterizirati, da odstranimo bakterije. Prejšnje študije so pokazale povezavo med predelano hrano in boleznimi srca, debelostjo in sladkorno boleznijo tipa 2.

V novi študiji, objavljeni v eClinicalMedicine, je ekipa uporabila podatke iz UK Biobank, da bi preučila prehrano 197.426 ljudi, starih od 40 do 69 let.

Njihovo zdravje so spremljali desetletje, analizirali so tudi tveganje, da zbolijo za rakom ali umrejo zaradi njega.

Študija je pokazala, da je večje uživanje industrijsko predelane hrane povezano z večjim tveganjem za nastanek raka nasploh, še posebej raka jajčnikov in možganov. Povezana je tudi s povečanim tveganjem smrti zaradi raka, zlasti raka jajčnikov in dojk.

Znanstveniki so ugotovili, da so ljudje, ki so imeli v svoji prehrani največ (običajno 41 odstotkov) predelane hrane, imeli 7 odstotkov večje tveganje za raka kot tisti z najmanjšim vnosom te hrane (9 odstotkov njihove prehrane).

”Ta študija dopolnjuje vedno več dokazov, da ima ultra predelana hrana verjetno negativen vpliv na naše zdravje, vključno s tveganjem za raka. Glede na visoko raven porabe med odraslimi in otroki v Združenem kraljestvu ima to pomembne posledice za prihodnje zdravje. Čeprav naša študija ne more dokazati vzročnosti, drugi razpoložljivi dokazi kažejo, da bi zmanjšanje ultra predelane hrane v naši prehrani lahko prineslo pomembne koristi za zdravje” je povedala dr. Eszter Vamos, glavna avtorica študije.

“Potrebujemo jasna opozorila na sprednji strani embalaže za ultra-predelana živila, da bi potrošnikom pomagali pri izbiri. Naš davek na sladkor je treba razširiti na ultra-predelane gazirane pijače, sadne in mlečne pijače ter druge ultra-predelane izdelke,” je rekla. Dr. Kiara Chang, ki je prav tako delala na študiji.

Industrijsko predelani izdelki so cenejši

Dodaja, da so gospodinjstva z nižjimi dohodki “posebej ranljiva” za poceni in nezdrave ultra predelane industrijske izdelke. Predlaga, da bi bilo potrebno minimalno predelane in sveže pripravljene obroke subvencionirati.

Dr. Panagiota Mitrou, direktorica raziskav in inovacij pri Svetovnem skladu za raziskave raka je povedala, da bi ljudje morali omejiti uživanje “hitre hrane”. Prav tako bi se morali izogibati druge predelane hrane z visoko vsebnostjo maščob, škroba ali sladkorja. Za največjo korist priporoča, da so polnozrnate žitarice, zelenjava, sadje in stročnice glavni del vaše običajne prehrane.

Malcolm Clark je dejal, da še ni dokončno ugotovljeno, ali ultra predelana hrana povzroča raka. Vendar lahko visoko kalorična in sladka hrana povzroči povečanje telesne mase.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja