iPhone 15 Pro: Se bomo poslovili od stikala za utišanje zvoka?

Številne domneve obkrožajo prihajajoče spremembe telefona iPhone 15 Pro. Ena od teh sprememb morda pomeni ukinitev funkcije, ki je bila sestavni del funkcionalnosti iPhona vse od njegovega nastanka. Gre za stikalo za utišanje zvoka, napravo, ki omogoča enostavno spreminjanje stanja zvonjenja iPhona.

Govorice kažejo, da bosta iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max zamenjala stikalo za utišanje zvoka z novim polprevodniškim “akcijskim gumbom”. Te spremembe temeljijo na vrsti govoric, ki se stopnjujejo. Pojavljajo se trditve, da bo ta novi gumb ohranil zmožnost upravljanja zvonjenja. Uporabnikom pa bo omogočal tudi prilagajanje gumba za nešteto drugih praktičnih funkcij.

Vendar je treba opozoriti, da je morebitna zastarelost stikala za izklop zvoka trenutno omejena na govorice, ki se nanašajo na iPhone 15 Pro. Kljub temu bi njegova odstranitev pomenila konec obdobja pametnih telefonov, spremembo, ki sega daleč prek iPhona. To je prehod, ki se mi zdi precej žalosten.

V različnih okoliščinah se kaže izrazita naklonjenost otipljivim gumbom in stikalom. Učinkovitost in zadovoljstvo mehanske tipkovnice, priključene na namizni računalnik, presegata učinkovitost in zadovoljstvo tipkovnice prenosnega računalnika. V avtomobilskih sistemih imajo gumbi in izbirniki veliko prednost pred integracijo upravljalnih elementov v brezhibnem vmesniku zaslona na dotik.

Otipljivi predmeti zagotavljajo haptično izkušnjo, ki uporabniku omogoča, da razbere situacijo zgolj z dotikom. To ponazarja regulacija glasnosti telefona, pri kateri lahko neustrezen nadzor povzroči precejšnje nevšečnosti. Uporaba fizičnega preklopnika zagotavlja takojšnjo in nevsiljivo prilagoditev glasnosti ter omogoča diskretno preverjanje njenega stanja.

Obsežna interakcija z napravami s sistemom Android je pokazala, da več drsnikov glasnosti v programski opremi predstavlja izziv za uporabniško izkušnjo. Odvisnost od gumbov za glasnost se zdi logična. Kljub temu ima operacijski sistem Android zdaj pet ločenih drsnikov za glasnost. Prilagajanje glasnosti brez pogleda je tvegano.

Izboljšanje nadzora zvoka iPhona 15 Pro

Applova funkcija izklopa zvoka sicer ne utiša vseh zvočnih signalov, vendar lahko to dosežemo z dodatnimi prilagoditvami, kot je aktiviranje funkcije Ne moti v nadzornem središču. Osebna želja je, da bi v preklopnik vključili še tretjo možnost. S tem se posnema tisto, kar je družba OnePlus dosegla s svojim drsnikom za opozorila. Omogoča popolno utišanje naprave.

Žal pričakovanja po fizični izkušnji z uvedbo novega gumba za delovanje v telefonu iPhone 15 Pro verjetno ne bodo izpolnjena. Polprevodniška zasnova, kot je izrecno opredeljena, onemogoča fizično gibanje, s čimer zagotavlja enoten občutek ne glede na funkcionalno stanje telefona v določenem trenutku.

Applova odločitev, da tradicionalno stikalo za utišanje zvoka zamenja s sodobnejšim dizajnom, ni le upravičena, temveč je verjetno tudi zapoznela. Številne podobne komponente stikala za izklop zvoka so bile ukinjene že pred nekaj leti, vključno s 30-nožičnim polnilnikom, priključkom za slušalke in gumbom Home. Edina analogna gumba, ki sta ohranila podobno življenjsko dobo, sta gumba za vklop in glasnost, saj sta bistvenega pomena.

Novi gumb za akcijo ponuja izboljšano uporabnost. Z njim lahko aktivirate svetilko, snemate glasovne opombe in sprožite bližnjice. S tem se izboljša njegov predhodnik, stikalo za utišanje zvoka, saj ga je mogoče prilagoditi različnim funkcijam.

Opozoriti je treba, da se mehanske komponente zaradi ponavljajoče se uporabe poslabšajo. Stikalo za izklop zvoka ni izjema, saj je njegova glavna funkcija premikanje med položaji. Kljub pogosti uporabi se lahko sčasoma obrabi in zlomi. Nasprotno pa polprevodniški gumb, kot pove že njegovo ime, ostane trden in nima takšnih mehanskih pomanjkljivosti.

Applov prehod na polprevodniške gumbe… več na Biznis24

Foto: Pexels (fotografija je simbolna) Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja