Italijanska klasika: Pregrešno dober zabaione

Ste že poskusili zabaione? Ta slastna italijanska klasika je prava paša za vaše brbončice, ki jo lahko uživate na različne načine. Poleti je kot osvežujoč kot osvežujoč shake, postrežen v družbi vašega najljubšega sadja, cimeta, čokoladnih mrvic in mletih pistacij. Pa še topla različica, ki vam bo nudila objem v hladnih zimskih dneh.

Kaj je zabaione in od kod izvira ta čarobna krema? Nekateri pravijo, da je starodavni recept za to kremasto poslastico izvirno nastal na sončni Siciliji. Druga zgodba pripoveduje o menihu San Pasqualu iz Torina, ki je v 16. stoletju recept “predpisal” utrujenim ženskam kot čudežno rešitev. No, ta rešitev je vključevala dišečo kremo iz sladkega vina, jajc in sladkorja, ki je postala priljubljena kot nadev za palačinke ali pa kot sladica sama po sebi.

Ampak kdo je pravi oče te omamne poslastice? Obstaja več teorij, ena izmed njih govori o Giovanni Baglioniju, znanem tudi kot Zvan Bajòun. Ta vojni kuhar naj bi se zabaione domislil naključno, medtem ko je pripravljal obrok za vojake, ki so bili na bojišču. Njegova različica ni vključevala smetane, temveč juho, ki je dvignila moralo vojakov.

Zabaione je bila zelo priljubljena tudi v Benetkah, kjer so jo radi postregli kot osvežilno poletno poslastico. V 17. stoletju pa so začeli dodajati še pistacije, kar je tej kremasti sladici dodalo še bolj razkošen okus.

Če se odločite, da boste zabaione pripravili sami, potrebujete le nekaj sestavin:

  • 3 rumenjake
  • 3 čajne žličke sladkorja
  • Vino po vaši izbiri: marsala, muškat ali portovec

Priprava zabaioneja je preprosta:

  1. Rumenjake ločite in jih postavite v posodo, ki jo postavite nad vrelo vodo. Dodajte sladkor in polovico izbrane vrste vina v lupino polovice jajca. To vlijte k rumenjakom. Sestavine stepajte na pari, dokler se ne povežejo.
  2. Rumenjake segrevajte postopoma, da se ne sesirijo. Mešajte na pari, dokler ne dobite gosto in gladko kremo, kar bo trajalo približno 5 do 10 minut.
  3. Za hladno postrežbo, zabaione ohladite tako, da posodo s kremo postavite v večjo posodo z ledom in hladno vodo. Mešajte, dokler se ne ohladi. Okrasite s sadjem po svojem okusu.

Zabaione je resnično univerzalna poslastica, ki bo navdušila vaše brbončice in vam nudila užitek v vseh letnih časih. Bodisi kot osvežujoča poletna ohladitev ali kot topel objem v mrzli zimi, zabaione je vedno odlična izbira za ljubitelje sladkih užitkov.

vir Foto: Wikimedia Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja