Jabolčni drobljenec z vanilijevim sladoledom
V svetu kulinarike se včasih najboljši okusi skrivajo v preprostih jedeh. Prav takšen je tudi “drobljenec”, ki je slovenski izraz za priljubljeno sladico “crumble”. Ta preverjena in okusna kombinacija se ne lepi na model in se ne valja, temveč ostane prijetno drobljiva. Preverite recept za to čarobno sladico, ki bo navdušila vaše brbončice!
Priprava je preprosta, vzame pa si toliko časa, da se vaša pečica ogreje na 190 stopinj Celzija. Najboljše pri vsem pa je, da se vam ni treba obremenjevati niti s popolno obliko, saj je drobljenec vedno neformalen, a prav zato izjemno čaroben. Prepričani smo, da bo uspel prav vsakomur.
Za piko na i: Vanilijev sladoled in karamelni preliv Pri tem receptu pa ne gre le za drobljenec. Kepica vanilijevega sladoleda bo le še poudarila okuse jabolk in cimeta, celotno drobtinasto zgodbo pa bo zaokrožil karamelni preliv.
Sestavine za drobljenec z jabolki
- 2 1/2 skodelice ovsenih kosmičev,
- 1 skodelica rjavega sladkorja,
- 1 skodelica navadne moke,
- 225 g masla, narezanega na kocke,
- olje za mazanje pekača,
- 4 velika jabolka Granny Smith, olupljena, razrezana in narezana na rezine,
- 3 žlice svežega limoninega soka,
- 1 žlica mletega cimeta,
- vanilijev sladoled, za postrežbo,
- karamelni preliv po želji.
Priprava:
- V skledi zmešajte ovsene kosmiče, polovico rjavega sladkorja in moko. Nato dodajte maslo in ga s prsti premešajte, dokler testo ne postane grudasto.
- Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija in namastite pekač.
- V drugi skledi zmešajte narezana jabolka, limonin sok, mleti cimet ter preostalo polovico sladkorja. Prestavite to mešanico v pripravljen pekač in enakomerno posujte z ovsenim testom.
- Pecite v pečici približno 55 minut, dokler se jabolka ne zmehčajo in površina postane zlato rjave barve ter hrustljava. Malo ohladite.
- Topel drobljenec z žlico nadevajte v sklede.
- Postrezite s sladoledom in po želji prelijte s karamelnim prelivom.
S tem receptom boste navdušili svoje goste in si zagotovili nepozabno sladico, ki bo vedno dobrodošla na vašem jedilniku. Uživajte!