Kako shraniti limone, da čim dlje ostanejo sveže in, da ne zgnijejo

Ali ste že kdaj kupili limone z namenom, da bi jih uporabili v svojih najljubših receptih, potem pa ugotovili, da so suhe in plesnive? Ne skrbite, niste edini! Sveže limone so lahko osvežilen dodatek v vaši kuhinji, vendar je pomembno, da jih znate pravilno shraniti, da ostanejo sveže čim dlje.

V tem članku vam bomo razkrili pet preprostih, a zelo učinkovitih načinov, kako limone shraniti in zagotoviti, da ostanejo sveže in okusne. Ne glede na to, ali ste ljubitelj limonade, limoninega kolača ali želite samo osvežiti svoje obroke, upoštevajte te nasvete in vedno boste imeli pri roki sočne, sveže limone, pripravljene za uporabo.

Kako izbrati najbolj kakovostne limone

Pri izbiri limon je ključnega pomena, da prepoznamo sveže in kakovostne primerke. Sezona limon običajno traja od pozne jeseni do zgodnje pomladi, ko je večina lokalno pridelanih limon na voljo na trgu.

Limone prihajajo z različnih koncev sveta, predvsem iz Turčije, Grčije in Izraela, pa tudi iz Argentine, Brazilije in Indije. Običajno jih nabirajo še nezrele, zato bodimo pri izbiri limone pozorni na sijoč olup, čvrstost in barvo.

Ko izbirate limone, se izogibajte tistim, ki so nagubane ali mehke. Namesto tega poiščite svetle limone, ki so čvrste na dotik in obljubljajo obilje soka. Skrbna izbira svežih in sočnih limon je ključna za zagotavljanje sveže zaloge doma.

Uporabite predale za zelenjavo v hladilniku

Eden od ključnih korakov za ohranjanje svežine limon je njihovo pravilno shranjevanje v hladilniku. Po priporočilih strokovnjakov je limone najbolje shraniti v predalu za zelenjavo, saj lahko tam zdržijo mesec ali več.

Predali za zelenjavo so zasnovani posebej za podaljšanje svežine sadja in zelenjave in imajo odprtine za pretok zraka. Da bi dosegli optimalne pogoje shranjevanja limone, poskrbite, da so zračniki predalov odprti. Tako boste zagotovili večji pretok zraka in nizek odstotek vlage, kar sta idealna pogoja za konzerviranje limon. 

Za doseganje najboljših rezultatov je priporočljivo, da temperaturo hladilnika nastavite na območje od 2 °C do 8 °C. Ohranjanje stabilne temperature in pravilnega pretoka zraka sta ključnega pomena za dolgoročno svežino limon.

Shranjujte jih potopljene v vodi

Ste že slišali za odličen trik s shranjevanjem limon v vodi? Na priljubljeni platformi TikTok je uporabnica meowmeix objavila video, v katerem je v kozarec, napolnjen z vodo, dala več celih limon in nato kozarec shranila v hladilnik. Trdi, da bodo tako shranjene ostale sveže do tri mesece.

Tudi ta trik ima vsaj delno podporo strokovnjakov. Revija Cook’s Illustrated je izvedla poskus, v katerem so ugotovili, da so limone, shranjene v vrečki z zadrgo in 1/4 skodelice vode, ostale sočne in sveže do štiri tedne.

Ne shranjujte jih v plastični embalaži

Če želite, da vaše limone ostanejo sveže dlje, se izogibajte plastičnim vrečkam. Plastična embalaža zadržuje vlago, kar povzroči hitrejše kvarjenje limon. Namesto tega uporabite papirnate ali mrežaste vrečke za večkratno uporabo. Omogočajo boljše kroženje zraka okoli limon in jih dlje časa ohranjajo sveže.

Če pri roki nimate papirnatih ali mrežastih vrečk, lahko uporabite vrečko na zadrgo, iz katere ste iztisnili čim več zraka. Tako shranjene limone naj bi ohranile optimalno svežino do štiri tedne.

Hranite jih ločeno od drugega sadja

Eden najboljših načinov, da limone ohranite dlje sveže, je, da jih shranite ločeno od drugega sadja in zelenjave. Določeno sadje in zelenjava, kot so lubenice, banane, jabolka, paradižnik in avokado, sproščata etilen, plinast rastlinski hormon, ki pospešuje zorenje. So občutljive na etilen, zato se lahko hitreje pokvarijo, če jih hranite s sadjem in zelenjavo, ki proizvajata etilen.

Zamrznite limone

Če imate preveč limon, jih zamrznite. Dobro prenašajo zmrzovanje in jih lahko cele ali narezane shranite v zamrzovalnik. Na ta način jih lahko hranimo do štiri mesece.

Če nameravate limonine rezine zamrzniti, jih najprej zamrznite razprte na pekaču, da bodo ločeni, nato pa jih prenesite v vrečko z zadrgo. Čeprav bodo zamrznjene po odmrzovanju mehke, bo njihov sok ostal isti. Seveda lahko namesto cele limone zamrznete le sok.

Vir Foto: Pixabay Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja