Kolcanje ni neškodljivo, tem primeru morate k zdravniku

V večini primerov je kolcanje neškodljivo in ni razlog za skrb. Pogosto kolcanje pa bi bil lahko znak nekaterih zaskrbljujočih zdravstvenih stanj. Kolcanje povzroča krče v diafragmi.

Ko je neprekinjeno, lahko kaže na težave s signali živčnega sistema na tem področju. Vztrajno kolcanje je opredeljeno kot trajajoče več kot dva dni. Ko traja več kot mesec dni, se temu reče neobvladljivo kolcanje.

Stanja, ki vplivajo na možgane in živčni sistem

Možganska kap, možganski tumorji ali travmatska poškodba možganov so lahko povezani z vztrajnim kolcanjem. Lahko je tudi znak bolezni, ki prizadenejo živčni sistem, kot so meningitis, epileptični napadi ali multipla skleroza.

Težave s prebavnim sistemom

Vztrajno kolcanje se lahko pojavi tudi, če je nekaj narobe s prebavnim sistemom. Ta stanja vključujejo gastroezofagealno refluksno bolezen, hiatalno kilo ali peptične razjede.

Vzrok za težave so lahko tudi težave s požiralnikom. Vztrajno kolcanje pri nekaterih pripelje do diagnoze ezofagitis ali rak požiralnika.

Kardiovaskularne in pljučne bolezni

Stalno kolcanje je lahko povezano tudi s težavami s srcem. Ta stanja vključujejo perikarditis, srčni napad in anevrizme aorte. Pljučnica, pljučni rak ali pljučna embolija so nekatere od zdravstvenih težav pljuč, povezanih z nenadzorovanim kolcanjem.

Težave z jetri ali ledvicami

Študije so pokazale, da je vztrajno kolcanje, čeprav v izjemno redkih primerih, lahko simptom raka jeter in ledvic.

Zdravila

Včasih nekatera zdravila, kot so kortikosteroidi, opioidi, benzodiazepini, barbiturati, antibiotiki in anestezija, povzročijo vztrajno kolcanje.

Kdaj kolcanje ni razlog za skrb?

Kljub dolgemu seznamu zdravstvenih težav, ki so odgovorne za vztrajno kolcanje, obstaja tudi veliko nedolžnih in neškodljivih razlogov. Vključujejo stres, razburjenje ali prehitro uživanje hrane ali pijače. Prekomerno uživanje alkohola, gaziranih pijač ali začinjene hrane je lahko prav tako krivec.

Tudi kajenje lahko povzroči kolcanje, prav tako nenadna sprememba temperature.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako izboljšati zdravje črevesja v štirih preprostih korakih

Ne pravijo mu “drugi možgani” brez razloga. Črevesni mikrobiom, ki ga sestavlja najmanj 100 bilijonov bakterij, vpliva na vse. Od zdravja kože in spolnega nagona do ravni energije in hormonskega ravnovesja. Kako točno? Črevesje ima svoj živčni sistem, imenovan enterični živčni sistem (ENS). Čeprav je njegov glavni namen uravnavanje prebave, je močno povezan z možgani in tako pomembno vpliva na vaše duševno počutje.

Strokovnjaki svetujejo, kako s celostnim pristopom izboljšati zdravje črevesja… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja