Korejska kulinarična mojstrovina – Riževi “njoki” v pikantni rdeči omaki
Korejska kuhinja je bogata z okusnimi in edinstvenimi jedmi, med katerimi izstopa priljubljena poslastica – riževi “njoki” ali tteokbokki. Ta okusna in pikantna jed se pripravlja s tteok (valjanimi riževimi rezanci) in omako, ki nas očara s kombinacijo različnih začimb.
Korejski kuharji imajo pri pripravi tteokbokkija proste roke, zato lahko vsak kuhar izbere svoje sestavine in okuse. Medtem ko je osnova vedno tteok, lahko ljubitelji te jedi eksperimentirajo z različnimi dodatki, kot so rezanci ramen, zelje, sir ali inčuni, ki jedem dajejo pristen okus umamija.
Tukaj je preprost recept za pripravo riževih njokov (tteok) doma:
Sestavine za riževe njoke (tteok):
- 250 g riževe moke
- ½ čajne žličke soli
- 180 ml vode
- 1 čajna žlička praženega sezamovega olja
Navodila za pripravo riževih njokov:

- Riževo moko lahko kupite v trgovini ali pa jo pripravite sami. Če se odločite za domačo pripravo, operite 450 g kratkozrnatega riža in ga namočite čez noč v čisti vodi. Nato riž presejte, da dobite moko, in jo presejte skozi fino cedilo. Moko lahko uporabite takoj ali pa jo shranite v plastične vrečke in zamrznete za kasnejšo uporabo.
- V skledi zmešajte riževo moko, sol in vodo postopoma, dokler ne dobite gladkega testa.
- Segrejte posodo za mikrovalovno pečico, v kateri boste kuhali testo. Pokrijte jo s pokrovom, da para lahko uhaja. Segrevajte testo dve minuti in ga medtem mešajte s kuhalnico.
- Testo prestavite na delovno površino, ki ste jo predhodno namazali s sezamovim oljem. Testo stepajte s kladivom ali kladivom približno pet minut, dokler ne postane elastično in gladko. Nato ga razdelite na osem delov in oblikujte v svaljke.
Sedaj pa si oglejmo, kako pripraviti tteokbokki:
Sestavine za tteokbokki:
- 450 g pripravljenih tteok (riževih njokov)
- 1 liter vode
- 15 x 20 cm kobilica (kombu alga)
- 7 suhih inčunov (brez glav in drobovja)
- 70 g gochujanga (čilijeve paste)
- 1 žlica gochugaru (kosmiči pekoče paprike)
- 2 trdo kuhani jajci
- 220 g ribjih pogač po želji (odens, ribje pogače)
- 1 žlica sladkorja
- 3 mlade čebule
Navodila za pripravo tteokbokkija:
- Narežite mlado čebulo na tri dele in trdo kuhana jajca na polovico.
- V plitek lonec ali ponev nalijte liter vode in dodajte posušene inčune ter kombu algo. Kuhajte 15 minut na zmernem ognju, nato pa odstranite inčune in alge ter prihranite zalogo (približno dve skodelici in pol).
- V majhni skledi zmešajte gochujang (čilijevo pasto), gochugaru (kosmiče pekoče paprike) in sladkor, da dobite začinjeno omako.
- V pripravljeno zalogo dodajte tteok, začinjeno omako, narezano mlado čebulo, ribje pogače po želji in trdo kuhana jajca.
- Ko zavre, rahlo premešajte z leseno kuhalnico in pustite na rahlem vretju še 10 do 15 minut, da se riževi njoki zmehčajo in omaka zgosti.
- Po potrebi dodajte še vodo in nadaljujte z mešanjem. Postrezite toplo, da boste lahko uživali v okusu tteokbokkija!
Sedaj imate vse potrebne informacije za pripravo okusnih korejskih riževih “njokov” v pikantni rdeči omaki – tteokbokki. Ta jed vas bo zagotovo navdušila s svojim edinstvenim okusom in bogatimi aromami, ki jih ponuja korejska kuhinja.