Kraljevanje jurčkov: odkrijte recept za dišeč vegetarijanski golaž
Z začetkom jeseni je prišel tudi pravi čas za jurčke, te gozdne poslastice, ki jih v naših gozdovih pogosto srečamo že pred poletjem. Sreča nas je obdarila z obilico teh dobrot, ki jih lahko redko zamenjamo za neužitne gobe. Kljub temu pa je priporočljivo, da manj izkušeni gobarji svoj ulov pokažejo bolj izkušenim.
Jurčki so prava poslastica, ki jih lahko v različnih jedeh uživamo sveže, še posebej v vrhuncu sezone. Tisti, ki pa naberete večje količine, lahko nekaj jurčkov tudi posušite, da vam bodo v zimskem času pričarali spomin na tople jesenske dni.
Za vse ljubitelje jurčkov imamo posebno poslastico: recept za vegetarijanski jurčkov golaž. Verjamemo, da boste ob tej jedi pozabili na vse mesne različice golaža.

Recept za vegetarijanski jurčkov golaž
Sestavine:
- 700 g jurčkov,
- 1 glavica rdeče čebule,
- 1 strok česna, strt,
- 2 krompirja,
- 1 dl rdečega vina
- 1/2 čajne žličke mlete sladke rdeče paprike,
- ¼ čajne žličke mlete pekoče paprike,
- 1 pest sesekljanega svežega peteršilja,
- sol,
- poper.
Priprava:
- Jurčke obrišite s suho krpo, ne umivajte jih.
- Čebulo narežite na kocke in jo postavite v segreto ponev z malo olja. Dodajte sol, pokrijte in pražite do posteklenitve čebule. Dodajte strt česen in pražite še minuto.
- V ponev dodajte grobo narezane jurčke in jih pražite do mehkega.
- Prilijte vino in malo vode. Nato dodajte mleti sladki in pekoči papriki ter na kocke narezan krompir. Kuhamo, dokler krompir ni kuhan, po potrebi dodajte vodo.
- Proti koncu solite in poprate po okusu ter vmešajte svež peteršilj.
Uživajte v dišečem in nasitnem golažu iz jurčkov! Dober tek!