Ljudje, ki čez dan dremajo, imajo bolj zdrave možgane

Ljudje čez dan pogosto radi dremajo. Zgodovinsko gledano so bili nasveti o dremanju nedosledni, zapleteni in zelo pogojeni. Dremanje je slabo za vas, zmoti vašo nočno spanje in pomeni, da ste leni! Dremanje je dobro za vas, ljudje smo pred zoro industrijske dobe spali v segmentiranih fazah! Zadremajte, če to res potrebujete, če pa morate zadremati prepogosto, je to znak nečesa globljega in bolj zaskrbljujočega!

Zdi se, da je splošno mnenje o dremanju lahko zdravo, koristno ali vsaj neškodljivo za tiste, ki morajo čez dan nadoknaditi zamujeno spanje. Pomembno je, da je kratek dremež (20 do 30 minut ali ne dlje kot 90 minut) in da ni prepozno podnevi ali blizu nočnega spanca.

Zdi se, da imajo ljudje, ki dremajo, večji skupni volumen možganov

Zanimive so informacije o raziskavi, ki se ukvarja z razmerjem med rednim dnevnim dremežem, kognicijo in strukturo možganov. Raziskava, je uporabila metodo imenovano Mendelska randomizacija. Ta metoda temelji na genetskih podatkih, da bi preučila povezave med dremežem, kognicijo ter velikostjo možganov.

Ugotovili so pozitivno povezavo med rednim dnevnim dremežem in kognitivnim zdravjem, ter celo večjim volumnom možganov. Kljub temu so avtorji študije poudarili, da ni mogoče sklepati o vzročni povezavi. Čeprav so opazili, da imajo tisti, ki redno dremajo, večji volumen možganov in boljše kognitivno zdravje, to še ne pomeni nujno, da je dremež neposredno vzrok za te spremembe. Potrebnih je več raziskav, da bi se to dokazalo.

Optimalen čas dremeža

Glede na prejšnje študije in priporočila, se zdi, da je optimalen čas za dremež nekje med 12.00 in 16.00. Trajal naj bi od 20 do 30 minut. To naj bi pomagalo obnoviti budnost in imelo koristi za utrjevanje spomina. Prav tako se omenja, da bi lahko obdobje po kosilu bilo še posebej ugodno za dremež, saj lahko premaga začasen padec budnosti.

V vsakem primeru je pomembno razumeti, da se posamezniki med seboj razlikujemo in da lahko optimalen čas in trajanje dremeža variirata glede na osebne preference, rutine in potrebe po spancu.

vir Foto: Pexels Princesa 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja