Na današnji dan, 22. avgust

2004 – Slika Edvarda Muncha Krik (1893) je bila ukradena iz Munchovega muzeja v Oslu na Norveškem; vrnili so jo dve leti pozneje.

1485 – Bitka na Bosworthskem polju: V zadnji bitki v vojni vrtnic sile Henrika Tudorja premagajo angleškega kralja Riharda III. Rihard je ubit in je zadnji angleški monarh, ki je umrl v bitki.

1639 – Madras (zdaj Chennai), Indija: britanska Vzhodnoindijska družba ustanovi mesto na koščku zemlje, ki jo kupi od lokalnih vladarjev Nayak.

1642 – Začne se angleška državljanska vojna med rojalisti in parlamentom.

1862 – Rodi se francoski skladatelj Claude Debussy. Po konservatoriju v Parizu se je glasbeno izpopolnjeval v Rimu. Postal je najpomembnejši ustvarjalec glasbenega impresionizma, odprl pa je pot modernizmu. Ustvaril je opero Peleas in Melisanda, med njegova pomembna dela pa spadajo tudi sonate za violino in klavir.

1864 – V Ženevi sprejeta prva Ženevska konvencija “o izboljšanju položaja ranjenih v vojskah na bojišču”, ki jo je podpisalo 12 držav

1895 – Župnik Jakob Aljaž je od občine Dovje za en goldinar odkupil 16 kvadratnih metrov vrha Triglava in finansiral izdelavo najvišjega bivaka v Sloveniji. Na današnji dan leta 1895 je bila svečana otvoritev stolpa, ki se imenuje po njegovem pobudniku, Jakobu Aljažu. Skupaj z vrhom predstavlja najprepoznavnejši simbol slovenstva. Danes je stolp v državni lasti.

1945 – Začetek spora v Vietnamu, ko Ho Ši Minh uspešno izvede državni udar

1862 – V Saint-Germain-en-Laye se je rodil francoski skladatelj Claude Debussy, ki je zaznamoval glasbo 20. stoletja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja