Na današnji dan, 23. avgust

2009 – Evropski parlament z večino glasov poslancev sprejme resolucijo, s katero je določila 23. avgust za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Žal je v našem parlamentu zaradi nasprotovanja levega političnega pola še vedno nismo podprli. Slovenija je tako edina država Evropske skupnosti, ki se z resolucijo ne strinja.

79 – Vezuv se začne dvigati na praznik Vulkana, rimskega boga ognja (nato uniči Pompeje)

1305 – Angleški kralj Edvard I. usmrti škotskega patriota Williama Wallacea zaradi veleizdaje v Smithfieldu v Londonu.

1542 – Rabin Joseph Caro zaključi svoj komentar svetopisemske kode (Tur).

1754 – V Versaillesu se rodi Ludvik-Avgust, ki je že z enajstimi leti postal francoski kralj Ludvik XVI. Vnuk kralja Ludvika XV. se je poročil z Marijo Antoaneto, s katero sta imela štiri otroke. V francoski revoluciji so ju usmrtili, naslednji francoski kralj pa naj bi postal njun najstarejši sin, vendar na prestol zaradi smrti pri desetih letih ni nikoli sedel.

1850 – V Worcestru v Massachusettsu je bila sklicana 1. nacionalna konvencija o pravicah žensk v ZDA.

1933 – Rodi se slovenski skladatelj jazzovske in zabavne glasbe ter pianist Jure Robežnik. Skomponiral je okrog 150 glasbenih del, med katerimi prednjačijo popevke. Večina Slovencev je že slišala pesmi Pegasto dekle, Ptica vrh Triglava, Šel si mimo in Presenečenja. S slednjima dvema je zmagal na festivalu Slovenska popevka.

1393 – Nemški in ruski zunanji minister podpišeta znameniti pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju med nacistično Nemčijo pod vodstvom Hitlerja in komunistično Sovjetsko zvezo, ki jo je vodil Stalin. Pakt je bil veljaven vse do Operacije Barbarossa, to je bilo do 22. junija 1941, ko je Nemčija vdrla na ozemlje Sovjetske zveze.

1942 – Bitka za Stalingrad: 600 letal Luftwaffe bombardira Stalingrad (umre 40.000 ljudi).

1943 – 50. dan bitke pri Kursku, ZSSR: Največja tankovska bitka v zgodovini se konča z zmago Rusije nad Nemčijo; v bitki sodeluje več kot 10.000 tankov, ubitih je skoraj 250.000 borcev.

1996 – Osama bin Laden izda sporočilo z naslovom “Razglasitev vojne Američanom, ki zasedajo deželo dveh svetih krajev”.

2005 – nad Bahami se pojavi orkan Katrina, ki kasneje postane orkan pete kategorije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja