Na današnji dan, 24. avgust

79 – Do leta 2018 so verjeli, da je to datum velikega izbruha Vezuva, ki je pokopal mesta Pompeji, Herkulaneum, Oplontis in Stabiae ter ubil na tisoče ljudi. Najnovejši dokazi kažejo, da je do izbruha prišlo po 17. oktobru. 

410 – Rim prvič po skoraj 800 letih preplavili Vizigoti pod vodstvom Alarica I., kar je pomenilo propad Zahodnorimskega cesarstva.

1516 – Bitka pri Marj Dabiku: Osmanske sile odločno premagajo mamilarski sultanat.

1572 – V Parizu se začne pokol protestantov na dan svetega Bartolomeja, ki so ga izvedli katoličani, kasneje pa se razširi na francoske province.

1662 – Zakon o poenotenju cerkve zahteva, da Angleži sprejmejo knjigo Common Prayer.

1814 – Britanske sile zavzamejo Washington in uničijo številne znamenitosti (vojna leta 1812).

1942 – V roški ofenzivi kot partizan pade slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in prevajalec Miran Jarc. Največ se je posvetil poeziji in izdal tri pesniške zbirke. Najbolj ga poznamo po pesmi Človek in noč. Napisal je več novel, povesti ter roman Črna roža. Veliko je tudi prevajal iz angleškega, ruskega, zlasti pa iz francoskega jezika.

1968 – Francija postane peta nuklearna sila na svetu z eksplozijo na atolu Mururoa v južnem Pacifiku.

1990 – V Celju se rodi slovenska judoistka Tina Trstenjak. Izhaja iz šole Marjana Fabjana, ki je vzgojil številne uspešne judoiste. V svoji zbirki medalj ima zlato z Olimpijskih iger v Riu de Janeiru, enkrat je bila svetovna in dvakrat evropska prvakinja. Leta 2016 je bila izbrana za športnico Slovenije, naslednje leto pa je prejela Bloudkovo nagrado.

2018 – V Ljubljani umre slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec, urednik in politik Ciril Zlobec. Pisal je lirične pesmi, ki jih je izdal v 24 pesniških zbirkah. Zapustil je tudi dva romana in več esejev, za svoje delo pa prejel številne nagrade. Leta 1990 je bil izvoljen za člana predsedstva RS, pokopali pa so ga z vojaškimi častmi na ljubljanskih Žalah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja