Nasveti: Kako se ob upokojitvi spopadati z depresijo

Ko se ljudje upokojijo, se od njih pričakuje, da bodo delali stvari, ki jih zaradi dolgih delovnih ur ali burnega življenja niso mogli. Naj bo to vrtnarjenje, šport ali potovanje, lahko je karkoli. Življenje naj bi bilo preprosto in od tebe se pričakuje, da boš po upokojitvi pomirjen. Vendar je tudi naravno, da se nekateri ljudje po upokojitvi počutijo depresivno. Glede na študijo iz leta 2020, približno eden od treh ljudi, ki se upokojijo, trpi za depresijo. Od težavne upokojitve se lahko poslovite tako, da se naučite ravnati z depresijo.

Kaj je upokojitvena depresija?

Upokojitvena depresija se nanaša na stanje, ko ljudje občutijo žalost, tesnobo ali depresijo po upokojitvi iz svoje dolgoletne kariere ali službe. To je psihološki in čustveni odziv na pomembno življenjsko spremembo, ki jo predstavlja upokojitev. Ko se ljudje upokojijo je to za njih velik življenjski dogodek, ki lahko prinese različne izzive in prilagoditve.

Prilagoditve vključujejo:

1. Izguba identitete

Za marsikoga kariera ali služba postane sestavni del identitete. Po upokojitvi se bodo morda borili z občutkom za namen in smer.

2. Socialna izolacija

Upokojitev lahko privede do zmanjšanja socialnih interakcij, še posebej, če je bilo vaše delo vaš glavni vir socialnih povezav.

3. Finančne skrbi

Skrbi glede finančne stabilnosti ali upravljanja denarja med upokojitvijo lahko povzročijo stres in tesnobo.

4. Spremembe v rutini

Strukturiran delovni urnik po upokojitvi pogosto izgine, zaradi česar se nekateri ljudje počutijo izgubljene ali brez občutka dnevnega namena.

5. Skrbi za zdravje

Zdravstvene težave, ki jih prinaša staranje, lahko povečajo čustveno breme upokojitve.

6. Občutki nekoristnosti

Nekateri ljudje se lahko počutijo nekoristne ali verjamejo, da ne prispevajo več k družbi.

Nasveti za spopadanje z upokojitveno depresijo… več na Princesa.si

Foto: Pexels

Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja