Nega kože po 40 letu, takrat koža izgubi elastičnost

Po 40-em letu naša koža močno izgubi elastičnost, zato so gube bolj vidne in izrazite. Koža namreč izgublja vlago in maščobe, ki ohranjajo njeno strukturo napeto, zato vezivno tkivo izgublja moč in se sprosti.

Kateri dejavniki pospešujejo staranje kože?

Na staranje kože vpliva dolgotrajna izpostavljenost različnim škodljivim zunanjim vplivom. Pigmentni madeži se pojavijo kot posledica prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom.

Pri negi zrele kože redno priporočajo kreme, bogate s hranili, kot sta vitamina A in E, proteini, ceramidi in esencialne maščobne kisline. Priporočljivi so redni (vsaj enkrat mesečno) obiski kozmetičnega salona na regenerativne tretmaje.

Nekatere sestavine, po svojem učinku izstopajo v primerjavi z drugimi. Kozmetične industrije se, zaradi učinkovitosti pri pomlajevanju kože, vse bolj vračajo k naravni negi.

Peptidi in matični mleček

Peptidi so poleg vitamina A, ceramidov in antioksidantov med najpomembnejšimi sestavinami v kozmetiki. Pomembno vplivajo na proizvodnjo elastina in kolagena, ko se njegova raven v koži začne zniževati. Peptidi so vezani na aminokislinske verige in ob lokalni uporabi v trenutku razgradnje kolagena sporočajo, da mora telo nadomestiti njegovo izgubo. Tako vplivajo na čvrstost kože, elastičnost, drobne gube ter na splošno zdrav ten in videz kože.

Naravna sestavina z visoko koncentracijo peptidov je matični mleček. Že od antičnih časov slovi kot vir vitalnosti in lepote. Z vrnitvijo k naravni negi je ponovno v ospredju kot cenjena in draga sestavina. Njegova pridelava je nadzorovana, saj ga v naravi najdemo v zelo majhnih količinah.

Matični mleček kot vir beljakovin, aminokislin in antioksidantov cilja na popolno regeneracijo kože. Visoka raven peptidov vpliva na proizvodnjo kolagena in ponovno celično komunikacijo. Poleg tega deluje izjemno antibakterijsko, zato deluje tudi na akne, ki so produkt poškodovane kožne bariere.

Skvalan in njegovo čarobno delovanje

Naše telo ima neodvisen sistem za vlaženje kože, ki pa ga ne zagotavlja vedno dovolj, zlasti ko se staramo. Zato posegamo po vlažilnih kremah, serumih in maskah za obraz s sestavinami, ki kožo intenzivno vlažijo. Ena od sestavin, ki je na trgu razmeroma neznana, a dejansko zelo močna, je skvalan. Skvalan posnema naravna olja kože, učinkovito jo mehča in izboljšuje njeno strukturo. Je tudi naravni antioksidant.

Skvalan spada med olja, ki se dobro vpijajo, niso mastna in so odličen dodatek kremam. Poveča vlaženje in uravnava odvečno maščobo v kremah in je primerna za vse tipe kože, tudi mastno.

Med ni samo za čaj!

Zanimivo je, da delovanje skvalana krepi še ena naravna sestavina, in sicer med. Med ima sam po sebi močan antioksidativni in protivnetni učinek ter deluje na obnavljanje kožne bariere. Pomirja, vlaži in je celotna kombinacija naravnih spojin, ki spodbujajo regeneracijske procese v koži. Hkrati uravnava izločanje sebuma in deluje na vnetne procese. Med in skvalan sta odličen duo, ko gre za oblikovanje izdelkov za nego kože.

Cvetni prah in vitamin C

Vsi poznamo vitamin C, ki je v zadnjem času doživel svoj vrhunec v svetu nege kože. Cvetni prah, kot izjemno močna naravna sestavina, vsebuje tudi vitamin C.

Vitamin C, bodisi v serumu ali v kremah, deluje regenerativno na kožo. Z dolgotrajno uporabo se zmanjšajo poškodbe in hiperpigmentacije. Koža je po uporabi sijoča in povrne se ji elastičnost. V kombinaciji s kremo z zaščitnim faktorjem deluje tudi kot fotozaščitno sredstvo. Spodbujanje proizvodnje kolagena deluje proti staranju, se bori proti prostim radikalom in je z razlogom eden najbolj priljubljenih antioksidantov.

Cvetni prah kot kozmetična sestavina vsebuje beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, sladkorje, minerale in številne vitamine, zaradi česar je popolna sestavina, ki zagotavlja vlaženje, obnovo in zaščito kožne bariere.

Vir: Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja