Nehati kaditi in kako nadzirati željo po tobaku

Kako nehati kaditi? Ali ste vedeli, da zaradi tobaka vsakih šest sekund umre vsaj ena oseba? Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je tobak označila za vzrok smrti, ki ga je širom sveta najlažje preprečiti.

Mnogi kadilci se borijo z zdravstvenimi težavami, kot so možganska kap, rak, pljučne bolezni, bolezni srca, sladkorna bolezen in kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB)

Kaj se zgodi, ko nehate kaditi?

Ko nekdo opusti tobak, ima lahko težave s koncentracijo, lahko se počuti razdraženo ali zaskrbljeno in ima težave s spanjem. Z otegnitvenimi simptomi pa se da vseeno spopasti. Opaženo je tudi, da ko nekdo preneha kaditi, telo potrebuje le 20 minut, da pride do koristnih sprememb.

Glede na študijo, objavljeno v Psychopharmacology, se lahko srčni utrip zniža že po minuti opustitve. Po 24 urah raven nikotina v krvi pade na nič. Po opustitvi tobaka se raven ogljikovega monoksida v krvi zniža na raven tistega, ki ne kadi. V 1 do 12 mesecih se zmanjša tako kašelj kot zasoplost.

Srčni infarkt je po 1 do 2 letih prenehanja bistveno manj verjeten. Koronarna bolezen pa bistveno manjša po 3 do 6 letih prenehanja. Ko mine 5 do 10 let, se dodano tveganje za raka ust, grla in govornega aparata zmanjša za polovico, zmanjša pa se tudi tveganje za možgansko kap. Dodatno tveganje za pljučni rak se po 10-15 letih zmanjša za polovico, zmanjša pa se tveganje za raka na mehurju, požiralniku in ledvicah.

Ko mine 15 let od opustitve kajenja, se tveganje za koronarno srčno bolezen zmanjša tako, da se približa tistemu, ki ne kadi. Ko mine 20 let, se tveganje za raka na ustih, grlu in govornem aparatu zmanjša tako, da se približa tistemu, ki ne kadi, skupaj s padcem tveganja za raka trebušne slinavke, ki je blizu tistemu, ki ne kadi. Dodano tveganje za raka materničnega vratu pa se zmanjša za polovico.

Hrepenenje po nikotinu se zmanjšuje postopoma.

Kako se upreti želji po tobaku?

Ni pravega časa za opustitev kajenja. To bi morali storiti čimprej, da bi preprečili nevarnosti za zdravje, ki jih povzroča kajenje.

Tukaj je nekaj načinov, kako se upreti želji po tobaku in za vedno opustiti kajenje.

1. Poiščite zdravila

Dokazano je, da je nikotinska nadomestna terapija (NRT) podvojila možnosti za opustitev. Zdravila NRT so na voljo v različnih oblikah, vključno s tabletami, žvečilnimi gumijami, transdermalnimi obliži, pršili za nos in peroralnimi inhalatorji. 

2. Spremenite svoje okolje

Z majhnimi spremembami lahko veliko pripomorete. Odstranite vse izdelke, povezane s tobakom, kot so cigarete, pepelniki, vžigalniki, škatlice za vžigalice itd. Povejte svojim prijateljem in družini, da opuščate kajenje, da vas bodo lahko podpirali na vaši poti.

3. Poiščite moteče dejavnike

Hrepenenje po nikotinu traja le nekaj minut. Ko se pojavi hrepenenje, poiščite moteče dejavnike, ki bi vam ustrezali. Poslušajte svojo najljubšo glasbo, igrajte se s hišnim ljubljenčkom, pokličite prijatelja ali pojdite na sprehod. Pri drugih je lahko drugače. Bistvo je, da morate narediti vse, kar vam ustreza.

4. Poiščite varne nadomestke

Za koristno se je izkazala tudi uporaba stres žogic ali žogic za stiskanje.  Te vam lahko pomagajo pri odvečni, živčni energiji. Vsakič, ko si zaželite tobaka, namesto, da prižgete cigareto, posezite po žogici.

5. Spomnite se, zakaj ste nehali

Kadar koli si zaželite cigarete, pomislite, zakaj ste spremenili svojo navado. Morda celo zapišite točke v svojo beležko in občasno preberite seznam. Kajenje vpliva na vsak del telesa, vendar lahko opustitev kajenja zmanjša tveganje prezgodnje smrti in podaljša pričakovano življenjsko dobo za deset let.

Portal24.si Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja