Neprijetnosti v telesu, če ne odvajamo vsak dan

Kako pogosto odvajamo? Poznate koga, ki gre vsako jutro, ob isti uri na stranišče ali ste morda vi ta oseba? Nekateri namreč odvajajo blato vsak dan po urniku, drugi nimajo te navade. Toda, kako pogosto bi morali odvajati blato in kaj se bo pravzaprav zgodilo z našim telesom, če tega ne bomo počeli vsak dan? O vsem tem razlagajo zdravniki.

Za portal Best Life gastroenterolog Joseph Shami pojasnjuje, da se pogostnost odvajanja blata razlikuje od osebe do osebe. Medtem, ko imajo nekateri ljudje veliko blata vsak dan, lahko pri drugih minejo dnevi ali celo tedni brez blata. Guinnessova knjiga rekordov poroča o Angležu iz 19. stoletja, ki ni šel na stranišče niti eno leto. Celo leto je zagotovo daleč izven običajnega obsega, a Shami pravi, da je pogostost odvajanja blata pri ljudeh različna, kar je v redu.

Zdravnik dodaja, da točnega števila, kolikokrat mora človek opraviti veliko potrebo, ni. Za nekatere je to normalno vsak drugi dan, za druge trikrat na dan. Pomembno je, kako se človek počuti, če ne gre na stranišče. Dokler drugih simptomov ni, je to normalen pojav.

Gastroenterolog Kenneth Brown pravi, da je pomembno vedeti, da smo si različni in da tisto, kar se šteje kot normalno za eno osebo, ni nujno normalno za drugo.

Najpomembneje je, da nam je udobno, ko gremo na blato. Počutiti se moramo popolnoma prazni in nimamo nelagodja ali čudnih spremljajočih simptomov, kot sta bolečina ali krvavitev. Telo bo poslalo signale, če ne odvajamo blata tako pogosto, kot bi morali. Najpogostejši opozorilni znaki so bolečine ali krči v trebuhu, napenjanje in hemoroidi.

Zastajanje blata lahko povzroči resne zdravstvene težave

Če dolgo niste odvajali blata, ko bi ga morali, lahko nekateri ljudje občutijo tudi slabost ali bruhanje. Kot pojasnjuje Shami, lahko zadrževanje blata povzroči bolečine v trebuhu, izgubo apetita in splošen občutek slabosti zaradi strupenih snovi. Te sproščajo fermentacijske bakterije in lahko povzročijo celo zaplet črevesja.

Brown pravi, da ko zaprtje preseže stopnjo krčev in napihnjenosti, lahko povzroči analno razpoko (majhno razpoko v anusu), fekalne udarce (trdo suho blato, ki ga ni mogoče odvajati) in celo čezmerno drisko (tekoče blato). Opozarja, da če zaprtje postane prehudo in traja dlje kot teden ali dva, lahko privede do nujnega stanja, znanega kot črevesna obstrukcija.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja