Neumski podvodni filmski festival z doslej najboljšo izbiro filmov!

V petek, 18. avgusta, se je začel tretji Neumski podvodni filmski festival, ki je s projekcijami podvodnih filmov navdušil občinstvo. Fest & Val se je začel ob 17. uri, s projekcijo amaterskih in študentskih filmov, kasneje pa je sledila projekcija filmov finalistov (uradna izbira za nagrade). 

Številni tuji in domači gostje so prišli v Neum, da bi uživali v festivalu in povezanih programih ter delavnici, ki jo je vodil Lorenzo Moscia iz Italije.  

Nagrajenci Neumskega podvodnega filmskega festivala 2023  

Člani žirije so bili: Mike Frankel iz ZDA, fotograf; Jurica Gašpar iz Hrvaške, glavni urednik Morski.hr; Gareth Bartlett iz Združenega kraljestva, dobitnik Grand Prixa Neumskega podvodnega filmskega festivala 2021, potapljač, režiser, vloger; Ante Džono iz BiH, potapljač iz Neuma in predsednik Hrvaškega potapljaškega kluba Neum; Nikša Kaleb iz Hrvaške, profesionalni ekstremni potapljač, svetovni in olimpijski prvak v odbojki; Lorenzo Moscia iz Italije, večmedijski umetnik iz Rima; Marisa Cecchetti iz Italije, podvodna koreografinja in inštruktorica potapljanja; Clayton Conn iz ZDA, novinar BBC-ja, podvodni filmski ustvarjalec, dobitnik Neumskega podvodnega filmskega festivala 2022. 

Razglasili so naslednje zmagovalce:  

Film “Polietileno” Adriane Michelson (Salvador) je bil razglašen za najboljši ekološki film. 

Nagrada za najboljšo glasbo je šla filmu iz Mauricija “Klic oceana” režiserja Luke Doherta Bigarja in skladatelja Vinsenta Bertelota. 

Nagrada za najboljšo kamero je šla filmu “Obisk Thistlegorma” režiserja Gillesa Charveta iz Francije.

Nagrada za najboljši film – Grand Prix 2023 je šla filmu “Poziv” režiserja Akina Bagcilarja iz Turčije. 

Nagrada občinstva

Vsako leto občinstvo glasuje za najboljši film. Letos je s tremi glasovi nagrada pripadla filmu “Podvodno slikarstvo” režiserke Olge Belke. Film “Poziv” je zasedel drugo mesto, film Schnelbot S57 pa tretje.  

Avtorji na prvem mestu 

V soboto, 19. avgusta, je Neumski podvodni filmski festival nadaljeval z delavnico Lorenza Moscia iz Italije. Udeležencem je predal vso svojo izkušnjo skozi temo “Kako povedati podvodno zgodbo”. Leta 2022 je prejel nagrado za najboljši ekološki film na Neumskem podvodnem filmskem festivalu. Prikazal je številne fotografije, podvodne filme, tehnike, ki jih je uporabil pri izdelavi filma in tudi nevarne situacije, ki so se zgodile med procesom snemanja. Vsi avtorji, ki so se zbrali iz celega sveta, so delili svoje izkušnje in najboljše prakse.  

Neumski podvodni filmski festival organizira združenje Standard. Festivalski modri ambient in klasična glasba gre skupaj, profesorica violončela Jelena Marković Milićević pa je izvedla štiri krajše dela med filmskimi projekcijami. Avdio video produkcijo je izvedla družba Masters media iz Čapljine, festivalsko oblikovalsko obleko pa je oblikoval Antonio Slavujević.

vir in foto

Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja