Nova generacija sončnih krem: Ali kreme v prahu delujejo?

Živimo v zlati dobi sončnih krem. Pred manj kot 50 leti smo imeli le nekaj možnosti za zaščito pred soncem, danes pa je trg preplavljen z različnimi formulami, od gelov, olj, serumov, losjonov in krem. Med najnovejšimi inovacijami so kreme za sončenje v prahu, ki pa pri nekaterih vzbujajo vprašanja o njihovi učinkovitosti in pravilni uporabi.

Kaj so kreme za sončenje v prahu?

Kreme za sončenje v prahu so suhe formulacije, ki se nanašajo s kozmetičnim čopičem. Veljajo za “fizično zaščito pred soncem”, saj vsebujejo naravne sestavine na osnovi mineralov, kot sta cinkov oksid in titanov dioksid. Te sestavine zagotavljajo širokospektralno zaščito pred UVA in UVB žarki.

“Kreme za zaščito pred soncem v prahu so lahko odlična izbira za ponovni nanos čez ličila,” pravi Blair Murphy-Rose, dr. med., certificirana dermatologinja in ustanoviteljica Skincare Junkie. “Nekaterim je bolj všeč občutek in nanos krem za sončenje v prahu, saj niso mastne in imajo pogosto mat zaključek.” Dodaja, da so te kreme lahko boljše tudi za ljudi z občutljivo kožo, ki težko najdejo nedražečo zaščito pred soncem. Poleg tega so koristne za zaščito lasišča pred soncem.

Ali kreme za sončenje v prahu dejansko delujejo?

Kreme za zaščito pred soncem v prahu veljajo za kreme, ki v primerjavi z drugimi vrstami krem ne nudijo veliko zaščite. Dr. Murphy-Rose poudarja, da bi morale biti teoretično enako učinkovite kot druge oblike z enakim zaščitnim faktorjem, če so pravilno nanesene. Težava pa je v tem, da mnogi uporabniki ne nanesejo dovolj velikodušno, da bi dosegli označen SPF. Poleg tega mnoge kreme za sončenje v prahu ne zdržijo tako dobro na vodi ali znoju kot tekoče različice.

Dr. Murphy-Rose ne bi priporočala krem za sončenje v prahu kot primarno zaščito, razen če jih nekdo raje uporablja iz specifičnih razlogov, kot so občutljiva koža ali potreba po matiranju.

Kdaj uporabljati kreme za sončenje v prahu?

  • Če imate občutljivo kožo ali alergije in ne prenašate drugih formul
  • Če imate težave z mastno kožo in želite matiran učinek
  • Pri nanašanju SPF čez ličila
  • Za zaščito lasišča pred soncem
  • Če vam je to edina vrsta kreme za sončenje, ki vam je všeč

Pri uporabi sredstev za zaščito pred soncem v prahu je pomembno, da jih uporabljate na majhnih predelih in da čopič redno čistite, saj se na njem lahko naberejo olje, znoj, umazanija in bakterije.

Kreme za sončenje v prahu predstavljajo inovativno in priročno možnost zaščite pred soncem, vendar je pomembno, da jih uporabljate pravilno in v skladu s svojimi potrebami za optimalno zaščito.

[Vir: Real simple]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja