Okusna solata iz mlade špinače, pečene buče in orehov
V hladnejših jesenskih dneh se prileže topla, barvita in hranljiva solata, ki nas ne le nasiti, temveč tudi ogreje. Solata iz mlade špinače, pečene buče in orehov je odlična izbira za kosilo ali večerjo. Postreže se namreč lahko kot samostojen obrok ali priloga k mesu ali vegetarijanskim jedem. Dodaten plus? Solata je povsem vegetarijanska, pripravimo pa jo lahko v manj kot pol ure.
Glavne zvezde te solate so sveža mlada špinača, pečena buča in nežno praženi orehi. Zemeljske arome pečene buče se odlično ujamejo s svežino špinače in grenkobo orehov, skupaj pa ustvarijo harmonijo okusov in tekstur, ki bo razvajala vaše brbončice. Prilagodite solato svojim željam in okusu z dodajanjem drugih sestavin – odlično se bo ujemala z rdečo čebulo, avokadom, rozinami ali, na primer feta sirom. Če ga želite postreči kot prilogo, se odlično poda k piščancu, tofuju ali lososu na žaru.
Priprava solate je preprosta. Bučo narežemo na kocke, pečemo v pečici, dokler se ne zmehča in karamelizira, kar ji da hrustljavost in poudari naravno sladkost. Pečeni koščki buče pridejo na osnovo iz sveže mlade špinače, sledijo ocvrti orehi in po želji dodatne sestavine. Za piko na i poskrbi svež, kiselkast preliv iz ekstra deviškega oljčnega olja, limoninega soka in česna, ki ga nežno vmešamo v solato.
Sestavine, ki jih boste potrebovali, so preproste in lahko dostopne: 900 g maslene buče, oljčno olje, 150 g mlade špinače, 100 g orehov, limonin sok in česen. Recept zadostuje za 8 porcij priloge ali 4 porcije solate kot cel obrok. Tako bo ta barvita, hranljiva in okusna solata zagotovo postala priljubljena izbira za vaše jesenske obroke.