Osem genialnih nasvetov oblikovalca za opremljanje spalnice

Potreba po intimnem prostoru spalnice je v naravi človeka, tam se namreč bo odpočil in sprostil. Če ne pozabimo na dejstvo, da človek tretjino svojega življenja prespi, je spalnica na vrhu po pomembnosti prostora v domu. Izraz spalnica sega daleč v zgodovino, njena oprema pa je bila v veliki meri odvisna od družbenega in ekonomskega statusa, velikosti in navad. To ni bil samo prostor za spanje in intimna druženja, ampak tudi prostor za zaupne pogovore in poslovna introspekcija.

Lahko rečemo, da se konceptualno do danes ni veliko spremenilo. Spalnica je intimen prostor, ki je v večini primerov in vsekakor najbolj zaželen, ločen od dnevnega prostora. Tudi danes je oprema spalnice različna. V veliki meri je odvisno od velikosti prostora, kdaj je možno poleg razkošne postelje v prostor umestiti še delovni kotiček, kotiček za branje in pitje čaja, kave ali kozarec vina, “walk-in” garderobni prostor ipd. Včasih velikost prostora ne dopušča tega “luksuza” opremljanja, a že majhne prostore lahko spremenimo v prijetne in sproščujoče spalne prostore.

Oprema

Pri dekoraciji in opremljanju je dobro upoštevati nekaj smernic in biti pozoren na določene detajle ter se izogniti nekaterim napakam, da bi dosegli ravnovesje med stilom in funkcionalnostjo, ki bo prinesla prostor za počitek in sprostitev. Pomembno je tudi vedeti, kaj želite od spalnice: spanje, shranjevanje stvari, ali imate v spalnici kopalnico, delovni prostor, gledanje televizije (kar ni priporočljivo), počitek, branje itd.

Osvetlitev

Ne glede na to, ali ste lastnik velike ali majhne spalnice, je dobro, da o nekaterih podrobnostih dobro razmislite. Glede na to, da spalnega prostora ne uporabljate vedno izključno za spanje, ne zanemarite osvetlitve. Izberite več virov osvetlitve, ki jih boste uporabljali glede na potrebe tega, kar počnete; branje v kotu, kamor ste postavili fotelj, branje v postelji pred spanjem, oblačenje pred ogledalom, za katerega je hkrati zaželen dober naravni svetlobni vir. Igrajte se z razsvetljavo, ni nujno, da ima vsak vir funkcijo. Če vaš spalni prostor občasno uporabljate tudi kot delovni kotiček, naj ima tudi svojo ustrezno osvetlitev. Ne zakrivajte ali zmanjšajte naravne svetlobe.

Barva

Pri izbiri barv se izogibajte močnim barvam (predvsem to velja za barvo sten). Barve na nas delujejo psihično, zato ni slabo, da za spalnico izberete hladnejše in umirjene tone, ki delujejo pomirjujoče. Majhen detajl v bolj živahni barvi, ki vam je všeč, je vedno dobrodošel. Če imate radi tapete, naj bodo za vzglavjem.

Pohištvo

Ko izbirate pohištvo, kot so garderobne omare, in če nimate možnosti “walk-in” omar, poskušajte razmišljati v smeri, da je vaša garderobna omara “od stene do stene”. Omara naj ne bo neposredno nasproti postelja. Če ne gre drugače, naj bo čim bolj nevpadljiva, nevtralne barve, s preprostimi frontami. Izogibajte se natrpanosti prostora s pohištvom, saj boste s tem ustvarili težo, kar pa ni dobro za prostor, kjer morate počivati.

Preproga

Ne zanemarite preproge. Spalnice brez preprog so videti prazne in nedokončane. Naj bo velika, delno pod posteljo ali samo za stopiti, ko vstanete iz postelje. Preproga naj bo mehka ali na kakršen koli način udobena za vas, ko zjutraj nanjo položite noge. Naj bo vaša soba topla in udobna.

Dekoracija

Stenske dekoracije so vsekakor pomemben detajl, sploh tiste, ki jih radi najprej pogledate, ko zjutraj odprete oči. Prostoru lahko dajo eleganco, osebnost in trenutek sreče. Ne glede na to, da je morda običajno, da najboljši kosi stenske dekoracije zasedejo prostor bivalnega prostora, je ravno nasprotno. Najboljši in najpomembnejši naj bo v vašem najbolj zasebnem prostoru, če je le v ravnovesju s spalnico. Večplastne prevleke v ujemajočih se barvah dajejo vtis udobja in lahko zelo lepo dopolnijo celotno podobo. Ne pretiravajte z blazinami.

Postelja

In stvar, brez katere spalnica skoraj ne bi imela svoje funkcije – postelja. Izberite kakovostno posteljo in vzmetnico, saj je od tega odvisna kakovost vašega spanca. Velikost postelje in njen položaj bosta določena glede na velikost sobe. Izogibajte se prevelikim posteljam, če z njimi utesnjujete prostor. Če je prostor premajhen, preprečite prehod in zmanjšate možnost elementov za odlaganje stvari. Soba daje vtis utesnjenosti, čeprav morda sploh ni. Postelja z dvema stranicama naslonjena na steno ni najboljša možnost, najbolje je, če je na sredini sobe, če je le mogoče. Vsekakor naj bo postavljena tako, da se ji lahko približamo z obeh strani.

Shranjevanje

In vsekakor, ampak res vsekakor, se izogibajte neredu. Vedno imate lahko ob vznožju postelje klop, ki izgleda elegantno in jo lahko začasno uporabite, kot prostor za odlaganje stvari. To je lahko tudi stol oz. fotelj, vendar le začasno. Presežek garderobe in splošnih stvari v spalnici ustvarja nemir. Odprte omare so zanimive, a varljive. Najbolje bi bilo, če stvari ne shranjujete pod posteljo, če vam ni treba, čeprav je lahko zelo praktično.

Kako si urediti svoj intimni prostor, je tako, kot vse drugo, odvisno predvsem od vas. A, ker tam pozdraviš dan in ga zaključiš ter upaš na miren spanec in sladke sanje, je vredno ustvariti lepo ravnovesje. Tako stilsko, kot funkcionalno ter energijsko.

vir Foto: Pixabay Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja