Osnove govorice telesa: Kako iz neverbalnih znakov razbrati iskrenost

Milijone let so se naši zgodnji predniki sprehajali po tem planetu in krmarili po zelo nevarnem svetu. To so storili tako, da so drug drugemu učinkovito sporočali svoje potrebe, čustva, strahove in želje. Presenetljivo je, da so to dosegli z uporabo neverbalne komunikacije, kot so fiziološke spremembe (zardel obraz), kretnje (kazanje z roko), zvoki (godrnjanje) in reakcije obraza ali telesa (začuden ali prestrašen pogled). To je že tako dolgo del naše biološke dediščine, da še vedno komuniciramo predvsem neverbalno in ne verbalno, kar pojasnjuje tudi potrebo po čustvenih ikonah v pisni komunikaciji.

Na našo srečo smo razvili sistem za takojšnje sporočanje drugim, kako se počutimo in kaj čutimo. Če tega ne bi bilo, bi lahko bila soba nevarno vroča – ne samo topla, in kopanje v jezeru bi se lahko spremenilo v hipotermijo. Če bi ob vsakem nevarnem srečanju, na primer z zvito klopotačo, vsaj za nekaj sekund pomislili, bi kot vrsta izumrli. Namesto tega smo se razvili tako, da se odzivamo na grožnje ali karkoli, kar bi nam lahko škodovalo, in ne razmišljamo – to je odziv “zamrzni, pobegni, bori se”.

Ta sistem, ki se je razvil skozi čas in nas takoj opozori na vsako zaznano nevarnost, prav tako takoj komunicira z drugimi okoli nas. Tako kot nas naši možgani prisilijo, da zamrznemo na mestu, ko med sprehodom vidimo agresivnega psa, tako tudi naša telesa takoj sporočijo drugim, ali nam je udobno ali neprijetno, smo zadovoljni ali nesrečni, varni ali v nevarnosti. Korist je dvojna: mi se odzivamo na svet okoli nas, drugi pa imajo koristi od naših zgodnjih reakcij, tako kot mi od njihovih. Na primer, okusite nekaj gnilega in vsi okoli vas bodo vedeli po vašem izrazu; tudi okusiti jim ni treba. Hitro, pristno in zanesljivo: govorica telesa je “bližnjica do sporočanja najpomembnejšega”, ker je bila evolucijsko koristna.

Govorica telesa ni le za preživetje

Govorica telesa ni le za preživetje ali grožnje, čeprav je to glavni razlog, da se na določene stvari tako vidno odzivamo. Naši možgani sporočajo tudi naše namere. Zato, ko se pogovarjate z nekom, ki vam je všeč, in nenadoma opazite, da ena njegova noga kaže proti njegovemu avtu ali dvigalu, veste, da mora oseba verjetno iti. Telo preko nog sporoča, da nekaj nujnega pritiska, čeprav oseba nadaljuje pogovor. Zato pravimo, da je govorica telesa bolj resnična kot izgovorjena beseda… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja