Palermo, vrata Sicilije, mesto, ki utripa od življenjske energije

Palermo je idealno izhodišče za vznemirljive počitnice v Italiji. Palermo ni le politična prestolnica največjega sredozemskega otoka Sicilije, ampak je tudi središče kulture in turizma. Od čudovitih plaž in ljubkih vasi do živahnega mestnega življenja in veličastne arhitekture. Sicilija je vredna vsakega seznama, Palermo pa je prehod na ta čudoviti otok.

Palermo, ki se nahaja na severozahodni obali Sicilije na obali Tirenskega morja, ima 2700-letno zgodovino. Mestu so vladali Feničani, Grki, Rimljani in Arabci, zato je vsaka civilizacija Palermo obarvala z edinstvenimi barvami, ki se danes ponosno razkazujejo v njegovi kulinarični sceni ter očarljivih cerkvah, palačah in mestnih trgih.

In če se že odpravljate v prestolnico Sicilije, obvezno obiščite eno od naslednjih…

Kapucinske katakombe

Morda najbolj zanimiva  atrakcija v Palermu so prav gotovo srhljive kapucinske katakombe. Hladne kripte vsebujejo več kot 8 tisoč pokojnikov. Tudi več kot tisoč mumij, od katerih so nekatere ohranjene v svojih verskih ali vsakdanjih oblačilih. Kaj se je točno zgodilo v kapucinskih katakombah? Ko je istoimenski samostan prerasel pokopališče, so menihi začeli kopati pod zemljo za svoje nedavno preminule. Od 16. do 20. stoletja je bilo na tisoče trupel mumificiranih ali pokopanih v katakombah. Kar se je začelo kot zadnje počivališče izključno za menihe, je postalo statusni simbol med uglednimi Sicilijanci in versko skupnostjo. Zaradi obiska ne boste bankrotirali, saj je cena vstopnice 5 evrov. Bodite pozorni le na delovni čas, ki je deljiv.

Štirje vogali

Mesto ima drugo največje zgodovinsko središče v vsej Evropi. Srce teh zgodovinskih okrožij je trg Quattro Canti, uradno znan kot Piazza Vigliena. Osmerokoten in kompakten Quattro Canti je poseben in vsak se bo na njem ustavil vsaj za minuto. Štiri enake baročne stavbe varujejo vogale in ustvarjajo vtis lepote in simetrije. Popotniki lahko opazijo kipe štirih španskih kraljev na pročeljih, preden se izgubijo v osrednjih okrožjih Palerma.

Tržnice

Najboljše mesto za odkrivanje utripa mesta so tržnice. Palermo je dom petih trgov iz časa arabske vladavine v 9. stoletju. Ulične tržnice v Palermu so kaotične, barvite in polne ljudi. Gledalci bodo priča vpitju, barantanju in petju. Najboljši način, da jih doživite pa je, da sledite množici in se naužijete živahnega vzdušja. Sadje, ribe, začimbe in oblačila so le del ponudbe stojnic. Najbolj znani sta tržnica Vucciria, kjer se odvija bogato nočno življenje in tržnica Lattarini, kjer prodajajo spominke in tradicionalna oblačila. Kuhinja Palerma je veliko več kot pica in testenine, zato vsekakor poskusite lokalne jedi, kot so panelle, kroki in stigghiola.

Ogled gledališča Massimo

Turisti, ki imajo radi elegantna gledališča, morajo obiskati Teatro Massimo v Palermu. Razkošna operna hiša je bila zgrajena leta 1897 in je s kapaciteto za skoraj 1500 gledalcev največja v Italiji in tretja največja v Evropi. Slovi po popolni akustiki, zato je užitek obiskati opero ali koncert v razkošnem gledališču. Čudovita notranjost se ponaša s plišastimi žametnimi sedeži, visokimi stropi ter nežnimi freskami in pohištvom. Ogledi so možni za deset evrov, filmofili pa se gledališča še posebej spominjajo iz kultnega filma Boter 3.

Plaže

Sicilija je zelo dobra destinacija za uživanje na plažah. Dolge obale Palerma in nadrealistično turkizno morje ponujajo vse od peščenih in prodnatih plaž do plaž na pečinah. Obiskovalci so razvajeni, ko iščejo kraj za sončenje na sicilijanskem soncu. Nekatere izmed najboljših plaž v bližini Palerma so Mondello, Capo Gallo in plaža Balestrate, kjer ni nikoli gneče, vendar je oddaljena le petdeset minut vožnje.

Dobrote

Bogata zgodovina Sicilije in njenih mest je vplivala na razvoj kulture v tem delu Italije v vseh pogledih, tudi na gastronomijo. Od okusnih panelle, trikotnikov, ki izgledajo kot pečeni ocvrtki, ki jih postrežejo same ali v kruhu, pa vse do granite siciliane, sladoleda, ki je dobesedno narejen iz sladkorja in vode.

vir Foto:Pixabay Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja