Perpetuum mobile. Enkraten koreografski prispevek in poseben vzklik dvojcu Michalu Rynii in Nastji Bremec Rynia!

Parada plesa: Koreografski par, Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, sta na Velikem odru SNG Nova Gorica 17. novembra 2022 premierno uprizorila svoje novo koreografsko delo Perpetuum mobile v čast 570-letnici smrti italijanskega genija, renesančnega umetnika, slikarja, kiparja, teoretika, znanstvenika in arhitekta, skratka vsevednega Leonarda da Vincija (1452–1519).

Življenje Leonarda da Vincija ima veliko neznank, ki še vedno burijo znanstvenike, zlasti njegovi tehnični izumi. V Firencah se je izobraževal kot 14-letni vajenec v Verrochiovi slikarski delavnici, kot 20-letnik pa že zaslovel s svojimi umetniškimi deli, sočasno tudi načrtoval tehnične izume: leteči stroj (1488), leto pozneje tudi vrteči vijak s krili, prvi konstrukt bodočega helikopterja, sicer pa se poglabljal tako v anatomijo živih bitij in človeka kot tudi rastlinja.

Pravijo, da je sočasno z eno roko pisal in z drugo risal, njegov delovni urnik je praktično potekal 24 ur, s tem da je vmes programiral le kako poldrugo uro spanja. Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia sta dejala, da sta Leonarda proučevala nekaj mesecev, več kot sta vedela o njem, bolj skrivnosten in nerazumljiv je bil. Poskušal je ustvariti perpetuum mobile, stroj, ki se neskončno ali pač zelo dolgo giblje, ugotovil pa, da je zamisel o absolutnem gibanju le utopija.

Nastja in Michal sta za iztočnico svoje nove koreografske uprizoritve v čast italijanskemu geniju da Vinciju vzela ravno njegov utopični navdih o večnem gibanju – perpetuum mobile, zaobjela pa ga v krogotokih oblik, v koreografskem kroženju, vijačnicah slikovitih scenskih prehodov, ki tečejo med sferami, v brzicah oblik plesne virtuoznosti, tako posameznikov kot skupine; saj vsako množico ustvarja in oblikuje vsak posameznik v njej… več na Parada plesa.

Foto: Aljoša Kravanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja