Pravilna nega kože: Kaj nanesti najprej – vlažilno kremo ali zaščitni faktor?

Pri vsakodnevni rutini nege kože se pogosto pojavi vprašanje, kaj nanesti najprej: vlažilno kremo ali zaščitni faktor. Pravilno zaporedje nanosa teh izdelkov je ključno za zagotavljanje optimalne zaščite in hidracije kože.

Pomembnost vlažilne kreme

Vlažilna krema je osnovni korak v vsaki rutini nege kože, saj zagotavlja potrebno hidracijo in pomaga vzdrževati kožno bariero. Naša koža je vsakodnevno izpostavljena različnim okoljskim dejavnikom, ki lahko povzročijo izsušitev in draženje. Vlažilna krema pomaga ohranjati kožo mehko, gladko in prožno.

Nanos vlažilne kreme na čisto kožo omogoča boljšo absorpcijo hranilnih snovi in aktivnih sestavin, ki jih vsebuje. Pomembno je, da izberemo kremo, ki ustreza našemu tipu kože, saj bodo tako učinki optimalni. Vlažilne kreme običajno vsebujejo sestavine, kot so hialuronska kislina, glicerin in ceramidi, ki pomagajo zadržati vlago v koži.

Zaščitni faktor (SPF) – ključ do zaščite pred soncem

Zaščitni faktor je izdelek, ki ščiti kožo pred škodljivimi učinki UV-sevanja. Redna uporaba zaščitnega faktorja pomaga preprečevati sončne opekline, prezgodnje staranje kože in zmanjšuje tveganje za nastanek kožnega raka. SPF je treba uporabljati vsak dan, ne glede na vreme, saj UV-žarki prodirajo skozi oblake in okna.

Za optimalno zaščito je pomembno, da izberemo zaščitni faktor z vsaj SPF 30 in širokim spektrom zaščite (UVA in UVB). Pravilno nanašanje zaščitnega faktorja je ključnega pomena, saj le tako dosežemo deklarirano zaščito. Izdelek je treba enakomerno nanesti na vse izpostavljene dele kože in ga po potrebi obnoviti, zlasti po plavanju, potenju ali dolgotrajnem izpostavljanju soncu.

Pravilno zaporedje nanosa

Glede na strokovna priporočila je najboljše zaporedje nanosa najprej vlažilna krema, nato zaščitni faktor. Razlog za to je, da vlažilna krema pripravi kožo in ji zagotovi potrebno hidracijo, kar omogoča boljšo absorpcijo in delovanje zaščitnega faktorja. Poleg tega zaščitni faktor ustvari zaščitno plast na koži, ki preprečuje poškodbe zaradi UV-sevanja.

Če bi najprej nanesli zaščitni faktor, bi lahko vlažilna krema zmanjšala njegovo učinkovitost in preprečila enakomeren nanos. Zato je ključno, da vlažilno kremo vedno nanesemo pred zaščitnim faktorjem.

Pravilna nega kože zahteva upoštevanje pravilnega zaporedja nanosa izdelkov. Najprej nanesite vlažilno kremo, da zagotovite koži potrebno hidracijo, nato pa nanesite zaščitni faktor, ki bo ščitil vašo kožo pred škodljivimi UV-žarki. S tem pristopom boste ohranili svojo kožo zdravo, hidrirano in zaščiteno pred sončnimi poškodbami.

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja