Premagovanje zapletenosti razvijajočih se prijateljstev

Prijateljstvo se tako kot vsako razmerje sčasoma spremeni, zato je treba ponovno oceniti njegov pomen. Raziskave kažejo, da 70 odstotkov tesnih prijateljstev preneha po sedmih letih, vendar jih mnogi posamezniki kljub vse manjšim koristim še naprej ohranjajo. Ta scenarij je lahko enako čustveno obremenjujoč kot romantična ločitev, zato se človek spopada z vprašanjem, kdaj naj preneha gojiti takšne vezi.

Ključnega pomena je prepoznavanje znakov, ki kažejo na propadanje prijateljstva. Tukaj so štirje pokazatelji, da je morda čas, da prijateljstvo opustite:

Znaki, da je čas, da odidete:

  1. Nedostopnost vzajemnosti:
    Prijateljstva uspevajo na podlagi vzajemnega vlaganja. Čeprav vsaka interakcija ni popolnoma uravnotežena, bi moralo obstajati nekakšno dajanje in jemanje. Če se vam zdi, da se nenehno:
  • da sprožate načrte.
  • spraševanje o njihovem življenju
  • podpirate njihova prizadevanja
  • se udeležujete njihovih dogodkov
  • izkazujete zanimanje zanje
  • Če v zameno prejmete le minimalno prizadevanje, to lahko pomeni neuravnotežen odnos.
  1. Prekoračitev pravila o treh sporočilih in klicih:
    Čeprav ne obstaja trdno pravilo, ponavljajoča se enostranska komunikacija upravičuje razmislek. Če po treh poskusih vzpostavitve stika, vključno z upoštevanjem resničnih razlogov za neodzivnost, še vedno vlada tišina, to lahko kaže na nezainteresiranost ali izogibanje. Pomnilo: Pred sklepanjem se prepričajte, da so kontaktni podatki aktualni, in upoštevajte olajševalne okoliščine.
  2. Dolgotrajna obdobja brez interakcije:
    Daljša obdobja brez srečanja lahko kažejo na vse večjo nepovezanost ali spreminjanje prednostnih nalog. Medtem ko so občasni izpadi naravni, lahko daljša odsotnost signalizira razhajanje v poteh ali interesih. Pomnilo: Izjeme so prijateljstva na daljavo ali izredne okoliščine, kot so žalovanje, selitev ali poklicne spremembe.
  3. Negativni čustveni vpliv:
    Bodite pozorni na to, kako se počutite v njihovi prisotnosti. Če interakcije z vami vzbujajo občutke negotovosti, tesnobe ali neustreznosti ali če se ob razhodu stalno počutite izčrpani ali olajšani, to lahko kaže na nezdravo dinamiko.

Zaupanje v lastno intuicijo je najpomembnejše pri obvladovanju prijateljstev. Če odnos ne spodbuja več rasti ali ne prinaša veselja, se lahko elegantno umaknete.

Pri sprejemanju odločitve o odpustu je bistveno, da damo prednost osebnemu dobremu počutju in rasti. Čeprav je lahko prekinitev prijateljstva zahtevna, lahko tudi odpre pot novim, bolj izpolnjujočim povezavam.

Prijateljstva… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja