Site icon Princesa.si

Razkrivanje mita 55/38/7 v neverbalni komunikaciji

Razkrivanje mita 55/38/7 v neverbalni komunikaciji

Če bi kdaj obstajale številke, povezane z govorico telesa in neverbalno komunikacijo, bi bile to 55, 38 in 7. Te številke pogosto služijo kot standard za razumevanje neverbalne komunikacije in njenega pomena v primerjavi z izgovorjenimi besedami. Pogosto slišimo, da je več kot 80 ali celo 90 odstotkov komunikacije neverbalne. Morda ste to celo rekli sami, vendar veste, od kod izvira to prepričanje?

Številke 55, 38 in 7 predstavljajo odstotke pomembnosti različnih komunikacijskih kanalov: 55 odstotkov komunikacije naj bi bila govorica telesa, 38 odstotkov ton glasu in izgovorjene besede pa zgolj 7 odstotkov. Ali to drži? Odgovor je dvoumen.

Zgodovina tega pogosto citiranega, a pogosto napačno razumljenega niza odstotkov ni splošno znana. Zasluge za to odstotno razčlenitev gredo slavnemu raziskovalcu Albertu Mehrabianu. Formula 55/38/7 izhaja iz dveh raziskovalnih študij, ki sta jih izvedla Mehrabian & Wiener (1967) ter Mehrabian & Ferris (1967). Mehrabianova študija s Ferrisom je dejansko predstavila predhodnico formule 55/38/7: formulo 60/40, ki primerja pomembnost med obrazno (60 odstotkov) in glasovno (40 odstotkov) komponento glede na odnos osebe.

Težava je v tem, da je napačno trditi, da je formula absolutna in velja za vsako situacijo. Mehrabian sam poudarja, da je bila formula ustvarjena za določen kontekst – ko sta neverbalni in verbalni kanal neskladna. Kot piše v svoji knjigi Neverbalna komunikacija: “Kadar obstajajo neskladja med verbalno in posturalno izraženimi stališči, bi morala posturalna komponenta prevladovati pri določanju celotnega sklepanega odnosa.”

Torej, ali bi morali na naslednji večerji navajati odstotek 55/38/7?… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik

Exit mobile version