Skrivnosti govorice telesa: Kako resnično razumeti ljudi

Govorica telesa je pogosto obravnavana kot ključ do razkrivanja resnice, še posebej pri ugotavljanju, ali nekdo laže ali skriva svoja prava čustva. Priljubljene predstave govorice telesa se pogosto osredotočajo na dekodiranje specifičnih kretenj, ki naj bi bile univerzalni pokazatelji določenih misli ali namenov. Ena takih kretenj je hitrejše mežikanje, ki naj bi nakazovalo potencialno laganje. Pa je res?

Raziskave, opravljene na tekmovalcih v televizijskem kvizu in objavljene leta 2023, so razkrile kompleksnost interpretacije fizičnih odzivov kot “pripovedi”. Hitrejše mežikanje je lahko znak stresa, vendar stres ne razkriva nujno namena osebe. Oseba je lahko pod stresom zaradi poskusa spominjanja resnice ali laganja, ali pa zaradi številnih drugih dejavnikov. Stres je odziv na določene pogoje, zato lahko signalizira različne situacije. Prav tako se mežikanje upočasni pri intenzivnem razmišljanju in pospeši pri odzivu na zunanje dražljaje, kar pomeni, da ni zanesljiv pokazatelj resnice ali laži.

Podobno kot mežikanje so tudi druge posamezne kretnje določene večplastno. Prekrižane roke, na primer, lahko pomenijo obrambo, vendar so lahko tudi znak utrujenosti, mraza ali pripravljenosti na dolg pogovor. Interpretacija govorice telesa ni preprosta in zahteva razumevanje konteksta ter posameznikovih običajnih vedenjskih vzorcev.

Uporabite govorico telesa za odgovore na širša vprašanja… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja