Sočno pečeno jagnječje stegno s citrusno noto
V svetu kulinarike se pojavlja novo razkošno doživetje za ljubitelje mesa, saj slavna avtorica in kuharska mojstrica Nigella Lawson razkriva svoj izjemni recept za sočno pečeno jagnječje stegno, ki bo vsekakor osvojil vaše brbončice. Njen kreativen pristop k kuhanju je tokrat poudarjen s svežimi citrusnimi okusi, ki bodo obogatili okus vsakega grižljaja.
Za pripravo te omamno dišeče jedi boste potrebovali:
- 2 kg jagnječjega stegna,
- 1 žlico svežih listov origana (lahko tudi posušenih),
- 1 žlico rožmarina,
- 4 stroke česna, prepolovljenih,
- Lupino ene limone,
- 2 žlici limoninega soka,
- Lupino ene pomaranče,
- 2 žlici pomarančnega soka,
- 2 žlici oljčnega olja,
- 2 čajni žlički grobe morske soli,
- 1 liter vrele vode.
Lawson je predstavila natančna navodila za pripravo: Začnite s segrevanjem pečice na 180 stopinj Celzija. Jagnječje stegno postavite v velik pekač s kožo navzgor in naredite več rezov po koži. V ločeni skledi pripravite marinado iz origana, rožmarina, česna, limonine in pomarančne lupinice, limoninega in pomarančnega soka, oljčnega olja ter soli. Marinado temeljito premešajte in jo nato vtrite v meso. Pustite, da se meso marinira 45 minut na sobni temperaturi.
Nato v pekač vlijte vrelo vodo, tako da sega približno pol centimetra od dna pekača. Jagnječje stegno pecite 1 uro in 40 minut. Pri tem upoštevajte, da lahko v primeru temnenja mesa na vrhu, to pokrijete z aluminijasto folijo. Pred koncem pečenja preverite stopnjo zapečenosti s kuhinjskim termometrom ali z nožem. Po izteku časa jagnječe stegno vzemite iz pečice, pokrijte s folijo in pustite počivati 15-30 minut, preden ga narežete.
Nigella Lawson je ob tem poudarila, da čas pečenja temelji na 2 kg težkem stegnu in da je pametno uporabiti kuhinjski termometer zaradi različnih tipov pečic.
S tem izjemnim receptom in podrobno pripravo bo Nigella Lawson vaša zanesljiva vodnica do popolno pečenega in okusnega jagnječjega mesa, ki bo navdušilo vaše brbončice ter očaralo vaše goste.