Ste se kdaj počutili kot predpražnik? Tukaj je, zakaj in kaj storiti

Vse prepogosto se lahko počutimo, kot da smo žrtve – da nas drugi izkoriščajo. Ko doživimo tovrstno slabo ravnanje, še posebej, če se to dogaja pogosto v daljšem časovnem obdobju, lahko to povzroči občutke tesnobe, depresije, krivde in zmanjšane lastne vrednosti.

Razlogi za občutek izkoriščanosti

Osebnostni dejavniki

  1. Prijaznost: Osebe, ki imajo visoko lastnost prijaznosti, se nagibajo k temu, da se z drugimi strinjajo in se razumejo. Prijazni posamezniki se lahko nagibajo k temu, da ugodijo zahtevam drugih, kar lahko drugi, na primer partnerji v razmerju, izkoristijo.
  2. Nizka samozavest: Nizka samopodoba lahko povzroči občutek, da si nekdo zasluži manj, zato je manj verjetno, da se bo postavil zase.
  3. Nizka samoučinkovitost: Če posameznik ne verjame v svojo sposobnost upravljanja odnosov ali zadovoljevanja lastnih potreb, lahko to vodi v nezmožnost zadovoljevanja svojih potreb, kar ima za posledico nezadovoljstvo, anksioznost in depresijo.

Socialno psihološki dejavniki

  1. Neuravnoteženi odnosi: Odnosi so vse o dajanju in jemanju. Če odnos postane neuravnotežen, ko en partner daje veliko več kot vzame, lahko to povzroči občutke prikrajšanosti in zmanjšanje kakovosti odnosa.
  2. Izogibanje konfliktom: Kronično izogibanje konfliktom nikoli ne pripelje do rešitve in povzroči, da se vsi počutijo neizpolnjene.
  3. Sindrom žrtve: Raziskave o ustrahovanju kažejo, da so nasilneži nagnjeni k viktimizaciji določenih posameznikov. Pogosta tarča ustrahovanja je še en razlog, da se oseba počuti kot predpražnik.

Kaj storiti?… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja