Štiridnevni delovni teden je dober za zdravje zaposlenih

Nova študija je pokazala, da štiridnevni delovni teden izboljšuje zdravje zaposlenih na več načinov. Od zmanjšanja tesnobe in stresa, do omogočanja boljšega spanca in več časa za vadbo. Podjetja, ki so sodelovala v študiji, večina jih je imela sedež v Združenem kraljestvu, so lahko nastavila svoje urnike. Delovni čas so skrajšala kakor koli so želela. Več kot 50 odstotkov podjetij, ki so izpolnila ankete raziskovalcev, je vsem zaposlenim dalo ponedeljek ali petek prost. Druga so poskušala z rešitvami, kot so prerazporejanje ali krajši dnevi med tednom.

Med šestmesečnim pilotnim obdobjem se je povprečno število tedenskih ur zaposlenih zmanjšalo z 38 na 34. To je le malo manj od cilja 32. Rezultati kažejo na to, da so nekateri zaposleni delali več na dneve, ko so bili v pisarni, ali pa so imeli proste dni.

Izboljšanje duševnega zdravja in dobrega počutja

71 odstotkov vprašanih je dejalo, da so po koncu projekta delali manj kot prej. Številnim delavcem je štiridnevni delovni teden pomenil boljše zdravje. Pri tem je 40 odstotkov vprašanih dejalo, da so doživeli manj stresa, povezanega z delom. Kar 71 odstotkov jih je poročalo o nižji stopnji izgorelosti. Več kot 40 odstotkov zaposlenih je poročalo o izboljšanju njihovega duševnega zdravja. Velik del skupine pa je poročal o zmanjšanju anksioznosti in negativnih čustev.

Skoraj 40 odstotkov zaposlenih je tudi izjavilo, da se je njihovo fizično zdravje med pilotnim obdobjem izboljšalo. Morda zato, ker so imeli več časa za hobije, vadbo, kuhanje, družinski čas in druge prostočasne dejavnosti. Prav tako je 50 odstotkov zaposlenih izjavilo, da niso tako utrujeni, kot pred poskusom. 40 odstotkov jih je dejalo, da so lažje zaspali. Soavtor poročila Brendan Burchell se je bal, da bi krajši tedni prisilili ljudi, da delajo z višjo hitrostjo ali intenzivnostjo med delom. Toda pravi, da temu ni bilo tako, ker so ljudje našli različne načine za učinkovitejše delo.

Na koncu je 96 odstotkov zaposlenih izjavilo, da jim je bolj všeč štiridnevni urnik.

Kljub temu je bil premik pozitiven tudi za delodajalce. Med podjetji v študiji so se v pilotnem obdobju prihodki v povprečju povečali za približno odstotek. Zmanjšala se je fluktuacija zaposlenih in absentizem. Skoraj vsa podjetja v programu so izjavila, da nameravajo nadaljevati poskus s štiridnevnim delovnim tednom, v nekaterih primerih za nedoločen čas. To je dobra stvar, saj je večina zaposlenih dejala, da bi potrebovali znatno povišanje plače, da bi se vrnili na delo pet polnih dni na teden. Pri tem jih je 15 odstotkov dejalo, da jih nobeno povišanje plače ne bi prepričalo, da bi ponovno delali pet dni v tednu.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja