To živilo je ključ do zdravega srca

V iskanju izboljšav zdravja srca se strokovnjaki strinjajo, da uravnotežena prehrana in zdrav življenjski slog igrajo ključno vlogo. Dietetičarki Alyssa Smolen in Courtney Vickery kot odličen vir zdravih maščob, ki lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca izpostavljata avokado.

“Vključitev avokada v prehrano je preprosta in učinkovita metoda za krepitev srčnega zdravja,” pravi Smolen. Avokado vsebuje tako nasičene kot nenasičene maščobe, a kar 75 odstotkov teh maščob je nenasičenih, kar ga dela izjemno primernega za srčno zdravje, poroča Eating Well.

Raziskave kažejo, da lahko nenasičene maščobe, še posebej oleinska kislina v avokadu, izboljšajo endotelijsko disfunkcijo. Endotelijska disfunkcija je sposobnost krvnih žil, da učinkovito prenašajo kri. “To je ključnega pomena za ohranjanje zdravja kardiovaskularnega sistema,” pojasnjuje Vickery.

Poleg tega avokado zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščob ponuja kremasto teksturo in prijeten okus, ki se ga radi vračamo. Te maščobe so tudi glavni razlog za visoko hranilno vrednost avokada. Kombinacija nenasičenih maščob in vlaknin v avokadu ne le izboljšuje dober holesterol (HDL), ampak lahko prav tako pomaga znižati raven slabega holesterola (LDL).

“Avokado je bogat tudi z vlakninami, ki so znane po tem, da povečujejo HDL ali dober holesterol, hkrati pa zmanjšujejo LDL ali slab holesterol, kar preprečuje srčno-žilne bolezni,” dodaja Vickery.

Protivnetne lastnosti avokada, ki izhajajo iz maščobnih kislin, kot so omega-3, dodatno prispevajo k zmanjšanju vnetja in izboljšanju ravni trigliceridov. Izbor zdravih živil, kot je avokado, skupaj s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi izdelki, je ključen za zmanjšanje vnetja in zniževanje tveganja za razvoj srčnih bolezni.

Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja