Top 5 nasvetov za vzgojo prijaznih in sočutnih otrok

Vzgoja prijaznih otrok je ključna za ustvarjanje boljšega sveta. Nekateri otroci so naravno občutljivi in empatični, vendar prijaznost ni vedno prirojena lastnost. Starši imajo pomembno vlogo pri oblikovanju prijaznosti pri svojih otrocih, zato je pomembno, da že zgodaj v življenju začnejo z učenjem te dragocene vrednote. Tukaj je pet načinov, kako lahko starši vzgojijo prijazne otroke:

1. Bodite prijazni do sebe

Prijaznost se začne pri vas samih. Če lahko pokažete sočutje do sebe, boste to lažje prenesli na svoje otroke. Skrb zase in sočutje do sebe naj bosta vaši največji prednostni nalogi. Privoščite si sladoled, dremež ali masažo. Odpustite si napake in bodite prijazni do sebe, ko greste skozi težka obdobja. Tako boste napolnili svoj rezervoar prijaznosti, ki ga boste lahko delili z drugimi.

2. Bodite zgled prijaznosti

Otroci se učijo z opazovanjem. Če boste prijazni do drugih in do sebe, bodo vaši otroci videli prijaznost v akciji. Postanite prostovoljec v banki hrane ali zavetišču in dovolite otrokom, da so priča vplivu vaših dejanj na življenje drugih. Naučite jih vsakodnevnih prijaznih gest, kot so nepričakovano darilo ali kompliment. Pogovorite se o teh dejanjih in njihovem vplivu: “Ste videli Mašin obraz, ko je odprla darilo? Jokala je od veselja. Tako sem bil vesel, da sem jo videl takšno!”

3. Učite jih o empatiji

Empatija je sposobnost razumevanja in deljenja občutkov drugih. Naj vaši otroci izkusijo, kako je čutiti bolečino ali veselje nekoga drugega. Vključite jih v skrb za mlajše brate in sestre ter jih povežite s starejšimi odraslimi. Izpostavljanje otrok širšemu naboru perspektiv, spodbujanje radovednosti namesto obsojanja in spodbujanje vključevanja so odlični načini za razvoj empatije. Pokažite jim, da nikoli ni razloga za uničevanje nekoga drugega, omalovaževanje ali sovraštvo. Naučite jih, da so vsi ljudje dragoceni in si zaslužijo prijaznost.

4. Pomagajte jim uravnavati svoja čustva

Pomagajte otrokom razumeti, da obstajajo pozitivni in produktivni načini za obvladovanje čustev, kot so frustracija, jeza in ljubosumje. Priznajte njihova čustva in jih naučite prepoznati svoje čustvene sprožilce ter kako jih obvladati. Vadite z njimi globoko dihanje, štetje do deset ali umik iz situacije, dokler se ne umirijo in ponovno pridobijo perspektivo. Tako bodo lahko ravnali bolj obzirno.

5. Pohvalite jih za prijazna dejanja

Opazite, kdaj vaš otrok izkazuje prijaznost, in ga pohvalite: “To je bilo zelo prijazno od tebe, da si …” in jasno razložite pozitivno razliko, ki so jo naredili. Namesto da jih grajate, ko pozabijo na hvaležnost, jih raje pohvalite, ko se lepo obnašajo in izkazujejo obzirnost, empatijo ter velikodušnost.

Vzgoja prijaznih otrok je pomembna iz več razlogov. Prijaznost odpira vrata v življenju – omogoča sklepanje novih prijateljstev, razumevanje v službi, vzpostavljanje trajnih ljubezenskih odnosov, povezovanje z družino in interakcijo s člani skupnosti. Življenje brez prijaznosti je težko izpolniti. Poleg tega, da prijaznost prinaša koristi vam, je ključna tudi za druge in za svet.

V obdobju hitrega tempa, upravičenosti in kratke pozornosti je sprejemanje družbenih medijev spodbudilo veliko neprimerno vedenje. Ustrahovanje in spletno ustrahovanje sta postala bolj vidna in razširjena. Nekateri otroci postanejo kruti in maščevalni, namesto da bi bili spoštljivi, dajajoči in ljubeči. Zato je ključnega pomena, da starši aktivno učijo in vzgajajo svoje otroke v duhu prijaznosti, sočutja in empatije. Tako lahko pomagamo ustvariti boljši, bolj prijazen svet.

[Vir: YourTango]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja