V skalo vklesan samostan, na impresivnih 900 metrih višine

Globoko med gorskimi plastmi Črne gore, nekje na pol poti med Nikšićem in Podgorico, visoko nad ravnico Bjelopavlić, je samostan Ostrog, vtisnjen v navpično skalo. Nahaja se na nadmorski višini 900 metrov, ime pa je dobilo po Ostroški gredi, ki se dviga nad njim. Samostanski kompleks vam bo v očarljivem naravnem okolju, divjem in nedotaknjenem, pod strmimi pečinami Ostroških gred, ponudil nenavadno doživetje – planinsko, romarsko in estetsko.

Dramatično bela, sredi skale, ta mojstrovina narave in arhitekture pleni pozornost in hkrati zagotavlja globok mir. Samostan Ostrog je eden najpomembnejših romarskih krajev za pravoslavne kristjane. Vse pogostejša postaja tudi kot turistična destinacija, ki jo letno obišče nekaj sto tisoč turistov z vsega sveta.

V 17. stoletju je hercegovski metropolit Vasilije zgradil samostan in iskal prostor, kjer bi lahko vodil mirno in samotno molitveno življenje. Postavljen je na mestu najbolj oddaljenih samotnih celic, v bližini jamske cerkve Marijinega darovanja, ki jo je zgradil sveti Izaija.

Odmaknjen in precej nedostopen kraj ni obetal le samote, ampak tudi varnost pred prodorom Turkov. Vasilija, potem ko je leta 1671 umrl v samostanu, je bil zaradi zglednega in brezgrešnega življenja razglašen za svetnika. Njegovo truplo hranijo v omenjeni jamski cerkvi, posvečeni Sveti Materi Božji.

Samostanski kompleks iz več delov

Samostanski kompleks je sestavljen iz dveh delov: zgornjega, ki je bil zgrajen okoli leta 1665, in spodnjega samostana, zgrajenega skoraj dve stoletji kasneje, leta 1824. Temelje samostana so postavili puščavniki iz zgodnejšega obdobja.

Zgornji samostan sestavljata cerkev Marijinega darovanja in cerkev svetega Križa. Dobesedno je vzidan v skalo in s svojo bleščeče belo fasado deluje skoraj neresnično. Na impresivni višini, z izgubljeno tretjo dimenzijo, tako kontrastno bela v primerjavi s skalo, ki jo objema, ustvarja prizor, ki si ga boste zapomnili za vedno.

Spodnji samostan je bil zgrajen v 19. stoletju. Sestavljajo ga cerkev Svete Trojice, samostansko prenočišče in verska šola, ustanovljena v 18. stoletju. Danes v njej redno potekajo liturgije, krsti in poroke.

V začetku 20. stoletja je samostan utrpel ogromno škodo v požaru, a je bil leta 1926 popolnoma obnovljen. Dve jamski cerkvi sta v požaru  ostali  nedotaknjeni , tako da sta še vedno takšni, kot sta bili zgrajeni v 17. stoletju.

Od Spodnjega do Zgornjega samostana vodi približno pet kilometrov dolga cesta. Skozi gozd vodi tudi pešpot, po kateri pridete iz enega dela samostana v drugega v manj kot pol ure.

Romarji bodo seveda izbrali daljšo pot, ki zagotovo deluje meditativno. Pogled na temnozeleno naravo okoli vas, stoletni hrastov gozd in bleščeče bel samostan visoko nad njo prav gotovo duhovno vpliva tudi na tiste, ki niso verni.

vir Foto: Pixabay Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja