V Združenem kraljestvu uspešno presadili maternico

V prelomnem medicinskem dosežku je skupina osmih kirurgov v Združenem kraljestvu uspešno izvedla prvo presaditev maternice med dvema sestrama. 34-letna pacientka, ki se je rodila brez delujoče maternice zaradi redke prirojene bolezni, je maternico prejela od svoje 40-letne sestre. Obe ženski sta po napornih, skoraj istočasnih 17-urnih operacijah v dobrem in stabilnem zdravstvenem stanju.

Pacientka, ki je želela ostati neimenovana, je trpela za sindromom Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH). MRKH je redka prirojena bolezen, ki prizadene več kot 5000 žensk v Združenem kraljestvu. Za uspešno izvedbo operacije je bila potrebna izjemna usklajenost in strokovno znanje skupine več kot tridesetih klinik iz Imperial College Healthcare NHS Trust in bolnišnice Churchill v Oxfordu.

“Vsi zelo spoštujemo ti dve ženski, ki sta pomagali toliko drugim v tej državi, ki se soočajo s travmo absolutne maternične neplodnosti,” je povedal profesor Richard Smith, predsednik dobrodelne organizacije Womb Transplant UK. “Naš cilj je videti, da presaditve maternice postanejo trajnostna možnost za ženske, ki trpijo za enakim stanjem,” je dodal.

Pacientka je bila po operaciji izjemno vesela in navdušena nad možnostjo, da bo lahko postala mati. “Popolnoma sem čez luno,” je izjavila. Poleg tega je pacientka že zamrznila več zarodkov in si želi, da bi lahko kmalu nadaljevala s postopkom prenosa zarodkov.

Ta dosežek sledi prejšnjim uspehom v svetu presaditev maternice, kot je prva uspešna presaditev v Španiji, kjer je ženska rodila na bolnišnični kliniki v Barceloni, ter druga uspešna presaditev maternice v Franciji, tudi v tem primeru je bila darovalka sestra pacientke.

Presaditev maternice predstavlja upanje za več kot 15.000 žensk v rodni dobi v Združenem kraljestvu, ki ne morejo roditi svojih otrok iz različnih razlogov, kot so rak ali stanja, kot je endometrioza. To pomembno medicinsko področje se še naprej razvija, da bi ženskam omogočilo uresničitev njihovega materinstva.

vir Foto: Pixabay Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja