WHO namesto sladkorja ne priporoča uporabe sladil

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svetuje in daje priporočila, o uporabi sladil. WHO je objavila nove smernice o sladilih, razen sladkorja tako odsvetujejo uporabo umetnih sladil, tudi za nadzor telesne teže. Priporočilo temelji na ugotovitvah sistematičnega pregleda razpoložljivih dokazov, ki kažejo, da uporaba umetnih sladil ne zagotavlja dolgoročne koristi pri zmanjševanju telesne maščobe, ne pri odraslih niti pri otrocih.

Rezultati pregleda prav tako kažejo, da lahko obstajajo možni stranski učinki dolgotrajne uporabe umetnih sladil. Poveča se tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, kardiovaskularne bolezni in umrljivost pri odraslih.

Zamenjava prostih sladkorjev z umetnimi sladili dolgoročno ne pomaga pri uravnavanju telesne teže. Ljudje bi morali razmisliti o drugih načinih za zmanjšanje vnosa prostih sladkorjev, kot je uživanje hrane z naravnimi sladkorji, kot je sadje ali nesladkana hrana in pijača.

Francesco Branca, direktor WHO za prehrano in prehransko varnost pravi: ”To niso bistveni prehranski dejavniki in nimajo nobene hranilne vrednosti. Ljudje bi morali popolnoma zmanjšati sladkost svoje prehrane, že zgodaj v življenju, da bi izboljšali svoje zdravje.”

Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da nasveti ne veljajo za ljudi, ki že imajo sladkorno bolezen. Raziskava je bila izven okvira pregleda, da bi lahko dala priporočila za to skupino ljudi. Študije na ljudeh s sladkorno boleznijo niso bile vključene. Vendar pa morajo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2, katerih raven glukoze v krvi je lahko previsoka, na splošno omejiti količino sladkorja, ki ga zaužijejo.

Cilj je, da ljudje zmanjšajo vsa sladila – naravna ali umetna.

Katera sladila svetuje WHO?

WHO ljudem svetuje, naj prenehajo uporabljati vsa umetna sladila ali sladila brez sladkorja. Smernice zajemajo posamezne pakete sladil, ki jih lahko ljudje dodajajo hrani in pijači ter ultra predelano hrano, ki vsebuje sladila.

To vključuje:

  • Acesulfam K
  • Aspartam
  • Advantame
  • Ciklometer
  • Neotame
  • Saharin
  • Sukraloza
  • Stevia (in njeni derivati)

Sladkor, med, agava in sladkorni derivati ​​– vključno s koruznim sirupom ali sladkornimi alkoholi – se ne štejejo za ”nadomestke brez sladkorja” in zato niso posebej navedeni v novih smernicah WHO. Vendar to ne pomeni, da bi morali ljudje preiti na te izdelke. V prejšnjih smernicah je agencija že priporočila zmanjšanje vseh sladkorjev. Sladkorne alkohole, znane tudi kot polioli, pogosto najdemo v predelani hrani.

Smernice Svetovne zdravstvene organizacije o uporabi in škodljivosti umetnih sladil so del obstoječih in prihajajočih smernic zdravega prehranjevanja. Njihov cilj je vzpostavitev vseživljenjskih zdravih prehranjevalnih navad, izboljšanje kakovosti prehrane in zmanjšanje tveganja za nenalezljive bolezni po vsem svetu.

vir Foto: Pexels Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja