Zakaj so alergije na hrano vedno bolj pogoste?

Enotne razlage, zakaj so ljudje vse bolj alergični na hrano, ni. Obstaja namreč več teorij.

V odrasli dobi so najpogostejše alergijske reakcije na arašide, oreščke, ribe in školjke. V otroštvu na kravje mleko, kokošja jajca, arašide, sojo, pšenico, sveže sadje in zelenjavo. Pred kratkim se je pojavila nova alergija – na rdeče meso. Torej na molekulo sladkorja alfa-gal v svinjini, govedini in jagnjetini.

Zakaj so alergije v porastu?

Higienska teorija

Higiena je še vedno visoko med razlogi, ko iščemo razlage za porast alergij. Znanstveniki namreč pravijo, da je boljša higiena zmanjšala število okužb v otroštvu. Na primer, okužbe s paraziti spodbujajo podoben imunski odziv kot alergije.

Pomanjkanje vitamina D

Ena od teorij, ki poskuša razložiti naraščanje števila alergikov, temelji na vitaminu D. Vitamin D je med drugim odgovoren za pravilno delovanje imunskega sistema. Danes vemo, da skoraj polovica prebivalstva zahodnih držav trpi za pomanjkanjem tega vitamina. Posledično je naš imunski sistem v boju proti alergijam oslabljen.

Obstajajo razlogi, zakaj ne dobimo več dovolj tistega, čemur radi rečejo sončni vitamin. Soncu smo izpostavljeni vse manj. Poleg tega se je povečalo zavedanje o škodljivosti ultravijoličnih žarkov, zato pogosteje uporabljamo zaščitne kreme proti UVA in UVB žarkom. Tako koži preprečujejo absorpcijo vitamina D. Podatki kažejo, da se je v zadnjem desetletju, svetovno pomanjkanje vitamina D skoraj podvojilo.

Dvojna izpostavljenost

Novejša teorija “dvojne izpostavljenosti alergenom” nakazuje, da se alergija na hrano razvije zaradi določenega ravnovesja med časom, odmerkom in načinom izpostavljenosti. Na primer, razvoj alergijskih protiteles se lahko začne skozi kožo, zlasti pri otrocih, ki imajo ekcem. Menijo, da lahko uživanje živil, ki sprožijo alergije, proti koncu dojenjem, povzroči zdravo reakcijo in prepreči razvoj alergije. Takrat je namreč črevesni imunski sistem pripravljen prenašati bakterije in tujke, kot je hrana, ki vsebuje alergene snovi.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja