Želite pospešiti svoj metabolizem? Naredite to s temi živili

Metabolizem je modni izraz za opis zapletenih poti v naših celicah in telesih, ki na koncu ohranjajo gibanje in delovanje telesa. Končni produkt presnove je energija, ki je potrebna za vitalne funkcije v telesu, kot so prebava, dihanje, rast in drugo.

Zdravnica in strokovnjakinja za zdravje žensk dr. Samantha Schleiger pojasnjuje, da lahko uravnotežena prehrana, sestavljena iz živil, bogatih s hranili, pomaga optimizirati presnovno funkcijo. Zdrava živila in pijače lahko podpirajo zdravo presnovo. To so kakovostne beljakovine, zdrave maščobe, sadje in zelenjava, cela zrna, začimbe, zeleni čaj, voda. Nekatera živila potrebujejo več energije za prebavo in pospešitev metabolizma, vključno z različnimi vrstami beljakovin, kot so piščanec, ribe, pusta govedina, jajca in stročnice.

Uživanje živil, bogatih z beljakovinami, lahko pomaga pospešiti presnovo. To je zato, ker telo potrebuje več energije za razgradnjo aminokislin v beljakovinah, kot za presnovo ogljikovih hidratov in maščob.

Sadje in zelenjava sta vedno priporočljiva za zdravo prehrano. Ta živila so bogata s številnimi minerali, vitamini in antioksidanti.  Zagotavljajo bistvena hranila za presnovne procese in splošno zdravje.

  • Maščobe pogosto dobijo slab glas, vendar niso vse maščobe enake. Živila, kot so avokado, oreščki, semena in olivno olje, vsebujejo koristne mononenasičene in večkrat nenasičene maščobe. Podpirajo delovanje celic in proizvodnjo hormonov.
  • Če svojim receptom radi dodate začimbe, lahko nekatere pomagajo pospešiti vaš metabolizem. Začimbe, kot so čili paprika, kajenski poper in ingver, lahko začasno pospešijo metabolizem z zvišanjem telesne temperature in spodbujanjem rahlega povečanja izgorevanja kalorij.
  • Polnozrnata žita, kot so rjavi riž, oves, kvinoja in polnozrnat kruh, so pomembna skupina živil, ki zagotavljajo vrsto hranil. Imajo večjo vsebnost vlaknin, kar pomaga pri prebavi in ​​dlje časa ohranja občutek sitosti.
  • Vsakodnevno pitje zadostne količine vode je ključnega pomena za zmanjšanje dehidracije in splošno dobro počutje, zato ne preseneča, da je voda ključna za zdravo presnovo. Pitje zadostne količine vode pomaga ohranjati celične funkcije, prebavo in absorpcijo hranil.

Kako še pospešiti metabolizem?

Poleg uživanja zdrave hrane lahko svoj metabolizem pospešite z različnimi življenjskimi navadami.

  • Pogosta vadba, ne glede na to, ali gre za tek, kardio vadbo, tečaj plesa ali joge, je pomembna za ohranjanje aktivnega in zdravega telesa. Redna vadba, vključno s kardiovaskularnimi aktivnostmi in treningom moči, lahko pomaga povečati mišično maso in pospeši presnovo. Mišično tkivo je presnovno bolj aktivno kot maščobno tkivo, zato lahko več čiste mišične mase prispeva k višji presnovni stopnji.
  • Druga življenjska navada, ki je morda ne povezujete s presnovo, je spanje. Spanje je bistvenega pomena za telo, da se lahko spočije, napolni z energijo in se ponastavi za vsakodnevno delovanje. Zadostno kakovosten spanec je ključen za ohranjanje zdrave presnove. Pomanjkanje le-tega lahko poruši hormonsko ravnovesje in povzroči presnovno disregulacijo.
  • Življenje je lahko stresno s preveč dela in premalo časa, skupaj z natrpanimi urniki ter obveznostmi v službi in doma. Preveč stresa lahko uniči vaš metabolizem, zato je ključnega pomena učenje obvladovanja stresa. Kronični stres lahko vpliva na metabolizem in povzroči neravnovesje v ravni hormonov. Če se počutite pod stresom in preobremenjeni, se vključite v dejavnosti za zmanjšanje stresa, kot so meditacija, vaje za globoko dihanje ali hobiji, v katerih uživate.
  • Nazadnje, dodatke za pospeševanje presnove, ki pogosto vsebujejo izvleček zelenega čaja, kofein in druge termogene spojine, lahko uporabite za izboljšanje zdravja presnove. Vendar se je treba posvetovati z zdravnikom, preden razmislite o kakršnih koli dodatkih.

Raznolika prehrana, ki se osredotoča na zdrave maščobe, kakovostne beljakovine ter veliko sadja in zelenjave, je ključna za podporo zdravega metabolizma. Dnevna vadba, dober nočni počitek vsak večer in obvladovanje stresa so sestavni deli podpore zdravemu metabolizmu.

vir Foto: Pixabay Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja