Znaka, da je pri otroku morda prisotna obsesivno-kompulzivno motnja

Izraz obsesivno-kompulzivna motnja (OKM) je pogosto napačno diagnosticiran za nekoga, ki ima strogo jutranjo rutino ali urejeno mizo. Vendar je ta motnja manj povezana z navadami čiščenja ali pomanjkanjem prilagodljivosti, kot z zmožnostjo soočanja z neprijetnimi mislimi. Otroška psihologinja Irina Gorelik podpira to trditev.

”Če ima eden od nas vznemirljivo misel, se s tem nebi dosti ubadal. Pri osebi z obsesivno-kompulzivno motnjo, pa to povzroči res mučno reakcijo in takšne misli se težko umaknejo.”

Pri otrocih jo je običajno enostavno diagnosticirati, ker se manifestira na opazen način. Prvi od dveh znakov, da ima vaš otrok OKM, je, da potrebuje zagotovilo o svoji varnosti in varnosti svojih bližnjih.

”Vaš otrok vas lahko večkrat vpraša, ali bo z njim vse v redu, tudi, če ni v očitni ali neposredni nevarnosti. Enako velja za njihove najdražje. Imela sem paciente, ki jih je skrbelo, da bi se lahko kaj hudega zgodilo njihovi družini. Zato so morali nenehno preverjati svojo družino,” pojasnjuje. Nekateri drugi simptomi, na katere morate biti pozorni, vključujejo:

  • strah pred mikrobi in pretirano umivanje rok
  • stalna skrb, da bo on ali njegov starš zbolel
  • pretirana navezanost (otrok npr. noče iti spat, ker misli, da bi se vam lahko kaj zgodilo, če ne bosta skupaj).

Tako, kot lahko otroka z OKM skrbi, da bi poškodoval sebe ali svojo družino, ga lahko skrbi tudi, da bi poškodoval druge.

Psihologinja pojasnjuje, da otrok nenehno potrebuje zagotovilo, da s svojimi dejanji ali besedami ni nikogar prizadel. Imela je paciente, ki jih je prav tako skrbelo, da se njihovim domačim ne zgodi kaj hudega, zato so jih nenehno klicali ali preverjali.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja